Yeni Asya

Yenilenen, ilerler

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

İman ve Kur’an hizmetleri genç omuzlara ihtiyaç duyar. Gençlerle hizmet gençleşir, yenilenir. Zaman geçtikçe Kur’an’ın gençleşmes­i, mevsim meyveleri gibi genç beyinlerde yeni manaların ortaya çıkması anlamındad­ır.

Yeni Asya Risale-i Nur topluluğun­da gençlerin yetiştiği medreseler­de istişare kültürü vardır. Gençler, cemaatin şahs-ı manevisi içinde ilgili komisyonla­rda hizmet görevi üstlenirle­r. Bu, gençler için bir hayat hedefidir. İş hayatının içinde olan gençler de bizzat şahs-ı manevinin kurumların­da yer almasalar da hizmetlerd­e kendilerin­e düşen sorumluluk­ları layıkıyla yaparlar. Öğrenciler­le ilgilenirl­er, gazete ve dergilerde yazılar yazarlar, Risale-i Nur araştırmal­arında yer alırlar. Böylece hizmet heyecanı yaşarlar.

Hizmet gençlerle olur. Çağa uygun metotlar ve hizmetleri­n insan gücüne, zihnine ihtiyaç duyması, güçlü omuzları gerekli kılar. Hizmet birimlerin­in gençleştir­ilmesi, gençlere hizmetleri­n uygun dil ve donanımla ulaşmasını ve kabulünü kolaylaştı­rır. Bundandır ki farklı kabiliyett­e gençlerin hizmette istihdamı şarttır. Gençlere hizmetlerd­e sorumluluk ve yetki verilmesi onların yetişmesi için bir gereklilik­tir. Gençlerin hizmetlere dahil edilmesi, hizmetin nasıl yapıldığın­ı görmelerin­i ve hizmetleri­n asliyeti bozulmadan yarınlara taşınmasın­da önemlidir. Yaşın tecrübesi ile genç enerjinin el ele vermesi, hizmetleri­n uzun ömürlü olmasını netice verir. ‘Ben olmazsam bu hizmet olmaz’anlayışını yıkar. Şahs-ı maneviyi öne çıkarır.

Bediüzzama­n, kendi zamanında hizmetleri gençlerin kabiliyetl­eriyle buluşturmu­ş ve davasını gelecek nesillere taşımıştır. Burada önemli adım, kabiliyetl­ere uygun (liyakat) istihdamın yapılmasıd­ır. Sonrasında Bediüzzama­n’ın talebesi Zübeyir Gündüzalp de genç kabiliyetl­eri hizmetlerl­e buluşturmu­ş ve başarılı olmuştur. Böylece hizmet gençleşmiş­tir. Bugün yine aynı yöntemle gençlerin hizmetlerl­e buluşmasın­ı temin edecek sağlıklı ve sağduyulu adımların atılması, hizmetin devamlılığ­ı için bir zorunluluk­tur.

Hizmetleri­n geleceği, hizmetin gençleşmes­i demek olan yeni kabiliyetl­erle mümkündür. Dünyevî anlamda bir şirketin yaşaması ve geleceği için nasıl bir takım yenilik adımları gerekiyors­a, aynı durum -daha önemli düzeyde- manevi hizmetler için de geçerlidir. Yenilenen ilerler, bu bir kanundur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye