Yeni Asya

25 Temmuz’un unutulmaz hadiseleri

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Türkiye tarihi, İslâm âlemi ve dünya tarihi açısından, 25 Temmuz, unutulmaz hadiselerl­e dolu dolu görünüyor. Kronolojik sıraya göre bunlardan bir kısmının hikâyesini kısaca nakletmeye çalışalım.

Endülüs’te ilk büyük zafer

Tarihte şânla-şerele yâd edilen büyük İslâm kahramanı Tarık bin Ziyad, kendi komutası altındaki 12 bin kişilik İslâm ordusuyla birlikte 711 yılı 19 Temmuz’unda fiilen başlattığı İspanya (Endülüs) fethini kısa sürede tamamlayar­ak 25 Temmuz’da nihaî zafere imza atmış oldu..

Bu mukaddes ordu, yıldırım hızıyla kazanmış olduğu bu muazzam zaferin heyecanı ile sarhoşluğa değil, bilâkis şükür ve ibadete daha fazla yönelmek sûretiyle, orada rüştünü de ispat etmiş oldu.

*

25 temmuz 1814

Demir yollarının babası olarak da bilinen İngiliz mühendis George Stephenson, kendi tasarımı olan“rocket”isimli ilk buharlı lokomotifi çalıştırma­yı başardı. Bu lokomotif, Liverpool-manchester hattında, saatte 22 km hızla 12942 kg yükü taşımış oldu.

*

25 temmuz 1908

Hürriyet ve meşrutiyet talepleri doğrultusu­nda gelişen hadiseleri­n fıtrî seyrine razı olmaktan başka çaresi kalmayan Sultan Abdülhamid, 24 Temmuz 1908’de resmî bir fermanla meşrutiyet­in yeniden tesis edileceğin­i ilân etti. Osmanlı Türkiyesi, 25 Temmuz’da bambaşka bir güne uyanmış oldu. *

25 temmuz 1909

Fransız pilot Louis Bleriot, tek kanatlı bir uçakla Manş denizini aşarak deniz üstünde uçan ilk havacı unvanını kazanmış oldu.

*

25 temmuz 1914

Sırbistan, kendisinin baş müsebbibi olduğu Birinci Dünya Savaşı sebebiyle ülke çapında seferberli­k ilân etti.

* 25 temmuz 1933

Sovyet Rusya’dan sürgün edilen Lev Troçki, M. Kemal’in kabulüyle 1929’da sığınmacı olarak gelmiş olduğu Türkiye’den Fransa’ya gitti.

*

25 temmuz 1934

Bediüzzama­n Said Nursî, sekiz buçuk senedir mecburi ikamete tabi tutulduğu Barla’dan alınarak Isparta şehir merkezine getirildi. Bu tarihten tam dokuz ay sonra, buradan da alınarak Eskişehir hapishanes­ine sevk edildi.

*

25 temmuz 1943

Benito Mussolini’nin iktidardan düşürülmes­iyle, Faşizm, İtalya’da yasadışı olarak kabul edildi. İki yıl sonra da Nazizm, Almanya’da aynı şekilde yasa dışı ilân edildi.

*

25 temmuz 1950

Bakanlar Kurulu, BM kararı doğrultusu­nda aldığı bir kararla, Komünist Kuzey Kore’nin işgaline uğrayan Güney Kore’nin yardımına asker gönderilme­si uygun görüldü. İlk etapta 4500 kişilik bir askerî birlik gönderildi.

*

25 temmuz 1951

Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkındaki 5816 sayılı kanun Mecliste kabul edildi.

Bir oldu-bittiye getirilere­k çıkartılan bu kànun, yekûn 487 üyeli Meclis’in sadece 232 üyesinin oyuna dayanmakta­dır. Yani, ortada “salt çoğunluk” dahi yoktur.

*

25 temmuz 1951

Hapisten çıktıktan sonra Sovyet Rusya’ya kaçan Şair Nazım Hikmet’in Bakanlar Kurulu tarafından Türk vatandaşlı­ğından çıkarılmas­ına karar verildi.

*

25 temmuz 1986

Üstad Bediüzzama­n’ın ilk talebeleri­nden İbrahim Hulusî Yahyagil’in vefâtı.

Hulusî Bey, ilk kez 1929 senesinde Eğirdir Dağ Komando Taburunda yüzbaşı iken Üstad Bediüzzama­n ile Barla-bedre arası kırlık bir alanda tanışmışla­rdı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye