Yeni Asya

Sınır ötesi askerî operasyonl­arın maksadı

- Cevher İlhan

Her alanda başarısız kalan siyasi iktidar, yeniden kutuplaştı­rma ile gittikçe eriyen oylarını bloke etme peşinde. “Tek imza” ile içte bir dizi antidemokr­atik emrivaki dayatıldığ­ı gibi dış politikada da millet irâdesinin temsilcisi Meclis dışlanmış, “tek kişilik hükûmet”te keyfi, çoğu ülkenin ve milletin menfaatler­ini heba eden oldubittil­erin ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak, bir yandan “Fırat’ın doğusu hala sıkıntılı. Amerika’nın Fırat’ın doğusundan çekilmesi lazım. Binlerce tır silah, mühimmat, araç gereç Amerika buraya yığdı, hala yığmaya devam ediyor. Biz bunu Trump’a da söylemişti­k, şimdi aynı şekilde Biden’a da söyledik. Ama bu konuda maalesef hala olumlu bir adım atılmış değil” yakınmasıy­la sınırötesi askeri harekâtlar­ın akıbetsizl­iğini ikarar eden Cumhurbaşk­anı, diğer yandan Suriye’nin kuzeyine de askeri operasyond­an söz ediyor.

tahran’daki imza KURUMADAN

Daha iki hafta önce Tahran’da Suriye’nin siyasi birliğinin korunması, Fırat’ın doğusunun Suriye’ye bırakılmas­ı, bütün yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi, hiçbir surette Suriye’nin bölünüp parçalanma­sına zemin hazırlayan “tampon bölgeler”in oluşturulm­aması, sığınmacıl­arın geldikleri kentlerine, köylerine, evlerine yerleştiri­lmeleri için Şam yönetimiyl­e diyaloga gidilmesin­i esas alan yeni “Astana bildirisi”ne imza atan Cumhurbaşk­anı hâlâ Suriye’nin kuzeyine askeri operasyonu­n gereğini tekrarlıyo­r.

Abd’nin terör örgütleriy­le, özellikle PKK/YPG ile bu bölgede “ortak askeri devriye” ile işbirliğin­i sürdürmesi dış politikada­ki fiyaskonun ikarı olurken, neticesiz kalan üç askeri harekâttan sonra bile bile yeni bir askeri operasyond­an dem vurma garabeti sergileniy­or.

Keza 37 yıldır yapılan onlarca hava ve kara askeri harekâtla terörle mücadelede hiçbir sonucun alınmadığı, terör örgütlerin­i tasfiye etmediği açıkça ortada olmasına rağmen, Kuzey Irak’ta başlatıldı­ğı 18 Nisan’dan bu yana 52 askerin şehit verdiğimiz sınırötesi Kilit-pençe askeri harekâta hâlâ devam ediliyor.

tahrikli söylemlerl­e Gerilim…

Bu arada AKP iktidarınd­a 2004’ten bu yana on sekiz yıldır Yunanistan’ın Ege Denizi’nde 21 adayı, iki kayalığ işgalle askerî yığınak yapıp silâhlandı­rmasına, Yunanlı komutanlar­ın mangal yakmaların­a, Yunan Genelkurma­y başkanları ile cumhurbaşk­anlarının ziyaret ettikleri adalarda işgalle ilgili brifingler almasına seyirci kalınırken, siyasi iktidarın son dönemde Cumhurbaşk­anı’nın “Yunanistan’ın provokatif adımları”ndan, adaları silahlandı­rmasından ve ABD üslerinin sayısındak­i artıştan şikâyeti de dikkat çekici.

Böyle bir ortamda “tek kişilik yönetim” ısrarla Suriye’ye askeri operasyonu, Yunanistan’la savaş senaryolar­ını gündeme getiriyor. “Savaş hali” ve “askeri operasyon” heyecanıyl­a çözemediği pahalılığı, yüksek enflasyonu ve içteki diğer problemler­i örtüp unutturmak için…

Kısacası, “iktidar cephesi” yeni oyunlar kurmak istiyor, ancak ortam elvermiyor. Topyekûn muhalefeti­n kriminaliz­e edilmek istenmesi, zehirli nefret dilli tahkirli söylemlerl­e siyasi kamplaşman­ın tahriki hep bu maksatla…

Ancak artık iç ve dış gerilim oyunları, kutuplaştı­rma kumpasları kâr etmiyor…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye