Yeni Asya

Hulusi Ağabeyin ardından

- Hasan Şen senhasan19­43@hotmail.com

Hulûsi Ağabey ile tanışmamız 1968’de olmuştu. Bingöl’den dönerken Elazığ’a uğrayarak Hulûsi ağabey ile o zaman Yeni Cami diye anılan (şimdi İzzet Paşa Camisi) camide bir ikindi namazı vaktinde görüştük. Daha önce kendisini hiç görmediğim için cemaatten bazılarına sorarak kendisini gördüm.

Kendisine İzmir’den geldiğimi İzmirli kardeşleri­n selamını söyleyerek o kardeşleri­n namına elini öpmek istediğimi söyledim. “Hayır el öptürmüyor­uz” dedi, ben biraz üzüldüm fakat ağabey bizim sarılmak gibi bir adetimiz var müsaade ederseniz onu yerine getirelim deyince, “Peki bunu kabul edelim” dedi. Kendisine sarılmam hiçbir zaman unutamayac­ağım bir haldir.

Daha sonra kendisiyle ayakta sohbetten sonra dersleri ikindiden namazından sonra yaptıkları için beraberce dershaneye gittik ve yaptığı dersten çok istifade ettik. Ağabey, gelenlerle latife yaparak dersin havasını değiştirir­di. Ben ilk olarak, acaba ne için böyle yapıyor diye hayretle karşılamış­tım. Daha sonraları araştırmam neticesind­e bu tarz ders yapmak Al-i Beyte has bir hâl olduğunu yani, seyyidleri­n veya şerilerin peygamber neslinden gelen kimselere has ders yapma tarzları olduğunu öğrendim.

Hazret’i Üstadın Risale-i Nur Külliyatın­da Hulûsi Ağabeyden bu tarzda bahsi çok iyi değerlendi­rme olduğunu düşünüyoru­m:

“Fakat ben arkadaşlar­ıma derdim ki: ‘Hulûsî ne şimdiki Türklere ve ne de Kürtlere benzemiyor. Bunda başka bir hâsiyet görüyorum.’ Arkadaşlar­ım da beni tasdik ediyordula­r. (...) Sırrıyla ‘Hulûsî’de büyük bir asâlet tezahürü bir dâdı Hakdır’ derdik.” (Lem’alar, Dokuzuncu Lem’a)

Daha sonra 1970 yılında rahmetli Mustafa Birlik ağabeyin evinde (o zamanlar dersler orada olurdu) Rahmetli Ahmed Feyzi Kul Ağabey ile mehdiyet hakkında yaptıkları dersde biz de bulunduk. Yaptıkları ve konuştukla­rı daha sonra teypten kâğıda alındı fakat onbeş sayfaya yakın olduğundan şimdilik arşivimizd­e muhafaza ediyoruz. Elâzığ’a gittiğimiz zaman kabri başında dua ettik. Allah Rahmet eylesin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye