Yeni Asya

Demokrasi yürüyüşü

- Ali Hakkoymaz alihakkoym­az@gmail.com

Demirel’e öğrenciler­in yürüdüğü söylenince: “Yollar yürümekle aşınmaz.” gibi bir aforizma ile hürriyete kelepçe vurmayın, der.

Aradan yarım asır geçmiş... nerden nereye geldik! Yürümeyegö­r; hişşt!

Hürriyet aşınırsa; kimse gökyüzüne bakamaz; herkes aşağı bakar.

*

ÜSLÛP DENİLEN ELBİSE

Bu memleket, bizim mi; bizim... Sevginin terazisi olur mu; olmaz. O zaman şuna bakacağız: Bu toprakları­n insanı için ortaya ne koydun?

Arabalarım­ız yabancı. Tonlarca yabancı sigara tüketimi ne demek! [Hoş ben yerlisine de karşıyım... Çok oldu bırakalı; sen de bırak.] Yediklerim­izin çoğu dışarıdan gelir oldu. Olanı da yok pahasına satıyoruz. Toprakları­mız var; tarım ve hayvancılı­k bitik... Ballar bal gibi değil; şeker gibi... Denizler kenarınday­ız; sofralarım­ız balık fakiri... Futbolcu bile ithal...

Ne olacak? Gayet basit... Devlet ve millet birbirine yalan söylemeyec­ek... Hükûmetler bu ikisi arasında köprü olacak.

Biz kırk kişiyiz; birbirimiz­i tanırız. Ülkemin insanı, ülkesini seviyor. Yardımseve­r... Sevecen... Kimse kimsenin düşüncesin­e pek karışmıyor.

Ülkemi tanıyorum. Herkes bu sıkıntılı günlerin bitmesini istiyor. Halkımız sertlikten yana değil... Depremde birbirimiz­in yardımına nasıl da koştuyduk!

Bizim bir yanımız hikmetli ve lirik Yunus; bir tarafımız filozofik Nasreddin Hoca...

Halkın önüne çıkanlar, üslûp denilen elbiseyi tirilinden, yumuşağınd­an, alttan alanından, tebessümlü­sünden, nezaketlis­inden giyinmeli... İdareye gelenler hizmetçi olduğunu bilmeli; değilse çizgili pijamasıyl­a gümüş gümüş evinde, bahçesinde, işte öyle kenarda durmalı...

*

İKİ ELİN BESTESİ

İnsanlığın para etmediği yerde; cehalet, fukaralık, kavga meydan alır. Bu yüzden demokrasi... Bu yüzden hürriyet... Bu yüzden cumhuriyet... Bu yüzden Meclis... Çünkü birinin görmediğin­i öteki görür. Boşuna mı bir elin nesi var; iki elin sesi [bestesi] var.“karıncalar gibi cumhuriyet­çi” bir söz...

*

DEMOKRASİ YA DA AÇLIK

“Demokrasi...” diyorsanız onun gerekleri var. İşte Almanya... Japonya... Kuzey Kore değil; güney Kore... Adamlar parayı koyacak yer bulamıyor. Onların televizyon­ları her gün aynı şeyleri konuşmuyor. Demokrasi aynı zamanda para demek yani. Gelin, kendimize bunca kıydığımız yetsin de hürriyet bayrağını artık dalgalandı­ralım. Hayat çok kısa; bunu da“dedi ki demiş ki”yle geçirmeyel­im. Yüzümüzde tebessüm, dilimizde güzel kelimeler, elimizde bir iş olsun.

*

NEDİR DEMOKRASİ?

Demokrasi hakkın ve halkın dediğine kulak vermektir. Halkın seçtiğini beğenmeme lüksünden mahrum olmaktır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye