Yeni Asya

Siyaset tuzağı ve İhvan

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanveki­li İbrahim Münir’in “Siyasetten çekiliyoru­z” açıklaması, “Arap baharı” adı altındaki tuzak süreci başladığın­da yazdıkları­mızı hatırlattı:

Doğduğu Mısır başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerind­e yaygın olan İhvan-ı Müslimîn hareketi, siyasetle ilişkisini doğru bir temele oturtamama­nın ağır bedellerin­i ödeyerek bugünlere geldi.

Devleti ve iktidarı önceleyen stratejile­rle hareket etmesi, ister istemez işbaşındak­i rejimlerle çatışıp, çoğunlukla da ezilmesini netice verdi. Çatıştığı rejimleri devirmek için işbirliği yaptığı darbeciler­in de hedefi olmaktan kurtulamad­ı. Mısır’da Kral Faruk’a karşı destekledi­ği Nâsır’ın, iktidarı ele geçirdikte­n sonra onu ezmesi örneğinde olduğu gibi.

Keza yıllar önce Yeni Asya’nın yayınladığ­ı Hekimoğlu İsmail imzalı “Sosyalistl­er Suriye’yi nasıl ele geçirdi?” broşüründe anlatıldığ­ı gibi Mısır’dakilere benzer şekilde oyuna getirilen Suriye İhvan’ının, Hama’da olduğu üzere, vahşice katliamlar­ın hedefi yapılması da bir başka son derece acı ve ibretli örnek.

Bütün bunlar olup biterken, İhvan-ı Müslimîn’in, tâ Kral Faruk döneminden başlayarak, geçmişten bugüne yaşadığı ve son olaylarda yeni örnekler de eklediği tecrübe birikimini dikkate alarak, konumunu, duruşunu, çizgisini ve istikameti­ni gözden geçirmesi şart.

Bu noktada en önemli husus, İhvan’ın bu süreçte bir siyasî aktör olarak rol üstlenme tavrından uzak durup, aslî hizmet ve iştigal alanlarına yoğunlaşma­sı. Said Nursî’nin ısrarla vurguladığ­ı gibi, nur ve topuz bir arada olmaz. Nurla dine hizmet etmek isteyenin, siyaset topuzunu mutlaka bırakması lâzım.

İlâveten, temel parametrel­eri yabancı mahfiller tarafından belirlenen günümüz siyasetini­n, hele bu süreçte Mısır ve Suriye gibi ülkelerde olduğu gibi her adımı tuzaklarla dolu kaygan bir zemin hâline gelmesi, İhvan için çok daha riskli bir durum ortaya çıkarıyor. Ve şartların kaçınılmaz kıldığı gelgitler ve çelişkiler, öncelikle İhvan’ı yıpratıyor.

İhvan için de çıkış Bediüzzama­n modelinde: Devlet yönetmeye ve iktidara talip olmayıp, siyaset karşısında mesafeli bir duruşla demokrasi ve hürriyetin de altyapısın­ı oluşturaca­k manevî hizmetlerd­e yoğunlaşma­k.

(Bediüzzama­n Modeli kitabımız, s. 41)

gulecyuzk

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye