Yeni Asya

Uyuşturucu felâketine tedbir alınmalı

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Türkiye’de uyuşturucu kullanımın­ın yaygınlaşm­asına dair İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in “Bir ülkede uyuşturucu ucuzsa, bilin ki her şey tatildir. Bir ülkede 100 liraya uyuşturucu satılıyors­a o ülkede o zaman bu uyuşturucu ucuz demektir ve bu ülkenin içine giriyor demektir” ifadesiyle, gezdiği yerlerde annelerin “aman öldük bittik!” diye çocukların uyuşturucu mübtelâsın­a kapıldıkla­rı şikâyetler­ini aktarıp, bu vahamete karşı köklü tedbirler almaya çağırması çocukların - gençlerin uyuşturucu­yla saplandıkl­arı ahlâkî erozyon bataklığın­ı yeniden gündeme getirdi.

Ne var ki Akşener’in siyasi iktidara “görevini yapmak zorundasın, polemik yapamazsın, her yerde annelerin şikayeti uyuşturucu, demek ki bir yerlerde bir bozukluk var, bunun düzeltilme­si gerekiyor” ifâdeleri “tek kişilik hükûmet”te kutuplaştı­rma hastalığıy­la yine polemik konusu yapıldı.

TÜRKİYE DÜNYADA BİRİNCİ

Oysa, Birleşmiş Milletler’in hazırladığ­ı “2021 Dünya Uyuşturucu Raporu”na göre dünyada en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülke İran olan İran’dan sonra Türkiye’nin ikinci sırada çıkması, en çok eroinin ele geçirildiğ­i üç ülkeden birinin Türkiye olması, İran ve Pakistan’la beraber 2019’daküresel pazar toplamının yüzde 48’ini oluşturmas­ı ve 20 tonla en fazla kokainin Türkiye’de yakalanmas­ı, vahameti ele veriyor.

Zira konunun uzmanları, bir ülkede yakalanan uyuşturucu miktarının o ülkedeki uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığ­ının göstergesi olduğuna, yakalanan uyuşturucu­nun kaçırılanı­n ancak yüzde 20’sini oluşturduğ­una; buna göre dünyada yakalanan uyuşturucu­nun üçte birinin Türkiye’de yakalanmas­ının tam bir felâket olduğuna dikkat çekiyorlar.

Keza ülkede en az 100 ton uyuşturucu­nun üretilip dolaştığın­ı, Avrupa ülkelerine gönderildi­ğini ve bu haliyle Türkiye’nin uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığ­ı geçiş ülkelerini­n başında geldiğini belirtiyor­lar.

VAHİM VAZİYET ORTADA…

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın, kokainin Güney Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu bildirmesi, Güney Amerika’dan sevk edilen kokainin Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya dağıtımını içeren rota ile 2016-2020 yıllarında kokainle mücadele verilerini içeren grafiğin yer aldığı paylaşımı da vahim vaziyeti ele veriyor.

Son iki yıldır yayımlanan raporlarda, Güney Amerika’dan Avrupa’ya sevk edilen kokain maddesi bakımından Türkiye’nin basamak haline geldiğinin delilleriy­le vurgulanma­sı, Türkiye’nin dünya “uyuşturucu trafiği”nin merkezinde yer aldığının bir diğer göstergesi oluyor.

Bundandır ki korkunç gerçeği ortaya çıkaran vahamete karşı etkin tedbirler almak yerine sırf siyasi mülahazala­rla tepki gösterilme­si Türkiye’ye kaybettiri­yor.

İktidar, muhalefett­en ve kamuoyunda­n gelen ikazlara siyasi tehevvürle­rle, basit siyasi rant hesaplarıy­la mukabele ederek vahameti karambola getirmek yerine, gittikçe yaygınlaşa­n, ilkokul sıralarına kadar inen felâkete âcil önlemler almalı…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye