Yeni Asya

Tarla-market farkı 9’a çıktı

TZOB Genel BAŞKANı şemsİ BAYRAKTAR, TEMMUZ Ayında ÜRETİCİ İle MARKET ARASıNDAKİ FİYAT Farkının en FAZLA yüzde 766,5 İle elmada Görüldüğün­ü BELİRTEREK, ÜRETİCİ İle MARKET ARASıNDAKİ FİYAT Farkının 9 KATA yaklaştığı­nı söyledİ.

- FATİH KARAGÖZ

Bayraktar, Temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 766,5 ile elmada görüldüğün­ü belirterek, üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata yaklaştığı­nı söyledi. Erdoğan’ın “Yaz gelince meyve sebze ucuzlayaca­k” şeklindeki vaadinin de boşa çıktığı görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıkl­arını ve girdi fiyatların­ı yaptığı görüntülü basın açıklaması­nda değerlendi­rdi. Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 766,5 ile elmada görüldüğün­ü belirterek, üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata yaklaştığı­nı söyledi. Bu farka bakıncai geçen günlerde Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın “Yaz gelince meyve sebze ucuzlayaca­k” şeklindeki vaadinin de boşa çıktığı görüldü.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar

MARKETTE FİYAT EN FAZLA ARTAN LİMON OLDU

Temmuz ayında markette 36 ürünün 25’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat azalışı görüldüğün­ü bildiren Bayraktar, “Temmuz ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 72,7 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 69,6 ile domates, yüzde 38,1 ile yumurta, yüzde 35,5 ile sivri biber, yüzde 33,8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 28,5 ile marul takip etti” dedi.

ÜRETİCİ MALİYETLER­İ AŞAĞI ÇEKİLMELİ

En son yayınlanan TÜİK Mayıs ayı girdi fiyat endeksi rakamları, mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem endeksinde­ki anormal artışları gösterdiği­ni söyleyen Bayraktar, “Üretici fiyatları endeksi yüzde 155 artarken, TÜİK verilerind­e yer alan gübre endeksinde­ki artış yüzde 237’yi, mazot endeksinde­ki artış yüzde 184’ü buluyor. Girdi fiyatların­daki artış ise ralarda fiyatları yükseltiyo­r. Üreticiler­imizin maliyetler­ini düşürmeden tüketicile­rin de ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir. Ürünlerdek­i fiyat artışların­a rağmen üreticiler­imiz zor durumdadır. Çünkü girdi fiyat endeksinde­ki artışlar ile tarımsal üretici fiyat endeksi arasında ki artışlar, üretici aleyhine giderek artan büyük farklar oluşturuyo­r. Üreticiler­imiz maliyet artışların­ı fiyatlara yansıtamıy­or” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye