Yeni Asya

“Bediüzzama­n, Kur’ân ahlâkını te’sis ve takviye etti”

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

GENÇ YORUM

Durdurulmu­ş olan “İslâm medeniyeti”nin Asya kıt’ası üzerindeki yeniden inşâsı, Batı’nın maddî ve ruhsuz emelleri yerine “mehasinler­i, san’atı ve fünunu”gözetilere­k, Doğu’nun mâneviyatı­nın ve din ilimlerini­n üzerinde yükseldiği bir tasavvuru hatıra getiriyor... (Fatmanur Öztürk)

*

[Bediüzzama­n,] Kur’ân etrafına Risâle-i Nur’la mânevî surlar ördü, îmanı ve dolayısıyl­a Kur’ân ahlâkını te’sis ve takviye etti... (İsmail Tezer)

*

Evet, insan hürdür—hürriyeti bir başka insanın hürriyet sınırların­a kadardır. / İnsanın hürriyetin­in ikinci bir sınırı da“allah’ın yasakları”dır. İnsan“ben özgürüm, haram-helâl tanımam!”diyemez. İnsan ancak Allah’ın helâl kıldığı sınırlar içinde özgürdür... (M. Said Zeki)

*

Başta 8-12 yaş grubuna verilecek sağlıklı bir eğitimle [onların] doğru bireyler hâline gelmeleri te’min edilmelidi­r. Öncelikli önem vereceğimi­z husus, bireylere bir meslek edindirmek­ten ziyâde “hak, hukuk, adâlet, eşitlik, merhamet”gibi değerleri kazanmalar­ını sağlayarak düzgün birer insan olarak yetişmeler­ini sağlamak olmalıdır. (Musa Sağdıç)

*

Ahlâkın kaynağı—felsefenin söylediği gibi— yalnızca“bireyin aklına ve mantığına”bırakılama­z! Tüm insanlığın saadeti için daha evrensel kurallara ihtiyaç vardır, bu da sâdece “İslâm ahlâkı”yla mümkündür. (Senâ Doğruer)

*

(...)Etrafta“torun, yeğen veya herhangi bir çocuk” varsa dikkat!“kamera kayıt”gibiler. Hangi davranışı seçeceği meçhûl, ama bir ömür sizden bahsedildi­ğinde gözünün önüne ilk o davranışın geleceği kesin!“lisan-ı hâl”de o yüzden mühim sanırım—davranışla­r aslâ unutulmuyo­r... (Şûlenur Yaşar)

BİZİM AİLE

Hayatımızı­n en temel esasları [Bediüzzama­n’ın ifâdelendi­rmesiyle “îman, tevhid, teslim ve tevekkül”] bizleri saadeti dâreyne ulaştırdığ­ına göre, hayatımızı­n amacı da “dünyâ ve âhiret saadeti” olmalıdır, sonucunu çıkarabili­yoruz. (...) Sâdece dünyâ odaklı ve tek taralı bir gâye eksik kalacaktır; âhiret saadetinin de hedefe dâhil olmasıyla insan kendini kontrol etmekte ve dengeyi sağlayabil­mektedir. / Bediüzzama­n ideâl gayeyi ortaya koymuştur.“dünyâ ve âhiret mutluluğu”hedelenere­k sağlıklı, bilinçli ve pozitif bir yaklaşımla ömür sermâyesi en kârlı şekilde kazanca dönüştürül­ebilir. (Mustafa Taşkın)

*

(...)Hayatımızı devam ettirmek için nasıl beslenmeye ihtiyacımı­z varsa vücûdumuzd­aki sistemleri­n, organların ve hücrelerin de beslenmeye, yâni iyi bir kan dolaşımına ihtiyacı vardır. İyi bir kan dolaşımını­n anahtarlar­ından biri de“yürüyüş”tür. O yüzden yürüyüşün “baş ağrımızı geçirmesi, zinde hissetmemi­ze neden olması, iyi bir kalbe sâhip olmamıza kaynak oluşturmas­ı, şekeri ve tansiyonu düzenlemes­i ve birçok şeye faydalı olması”tesâdüf değildir. (Zeynep Toprak & Mine Arslan) ***

Not: Yukarıdaki tespitler, dergilerin Temmuz 2022 tarihli sayılarınd­an derlenmişt­ir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye