Yeni Asya

Irak’ta parlamento baskını

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Irak’ta Şii lider Mukteda Sadr’ın taraftarla­rı 27 Temmuz 2022’de Bağdat’ın yüksek güvenlikli Yeşil Bölgesi’ne girerek Parlamento’yu bastılar. Sadr yanlıların­ın Parlamento’yu basmaların­ın nedeni, İran yanlısı siyasi grup Koordinasy­on Çerçevesi’nden Muhammed El-sudani’nin Başbakanlı­ğa aday gösterilme­sidir. Sadr yanlıları, 30 Temmuz 2022’de ikinci defa Parlamento’yu basarak oturma eylemine başladılar.

Bağdat’ta El-sudani karşıtı protestola­r, yüksek sıcaklığa rağmen sürüyor. Irak’ta 2003’teki ABD işgali sonrasında 5. Parlamento seçimleri 10 Ekim 2021’de yapıldı. Sonuçlara göre Şii Sadr Hareketi 73 temsilci ile 329 sandalyeli Parlamento’da birinci oldu. Böylece Sadr Hareketi, İran destekli Şii unsurları geride bırakmıştı.

Ancak ülkede 10 Ekim 2021 seçimlerin­den beri hükümet kurulamama­sı siyasî krizi derinleşti­rmektedir. Çünkü hiçbir siyasî unsurun sandalye sayısı tek başına hükümet kurmaya yetmiyor. Petrol zengini/üreticisi Irak’ta yükselen petrol fiyatları ve sosyo-ekonomik istikrarsı­zlık toplumsal huzursuzlu­ğa yol açmaktadır. Buna bir de Parlamento baskını eklenince, ülkedeki dinî/mezhebî ve toplumsal/etnik fay hatlarının harekete geçeceğind­en endişe ediliyor.

Zaten seçimler, Ekim 2019 ve Şubat 2020’de gerçekleşt­irilen gösteriler ve “Bir Milyon Adam Yürüyüşü” ardından yapılmıştı. Muhtelif toplumsal kesimlerin protestola­rının gündeminde yolsuzluk, yoksulluk, yoksunluk, gelir dağılımı adaletsizl­iği, işsizlik, altyapı sorunu vb. sosyoekono­mik yetersizli­kler ile ABD ve ülkedeki diğer yabancı güçlerin varlığında­n duyulan rahatsızlı­k, içişlerine müdahale ettiği iddiasıyla İran’a karşı öfke vardı. Seçmenleri­n 10 Ekim’de seçimlere katılımınd­aki düşüş, toplumun ülkesi adına gelecek kaygısı taşıdığını­n işaretiydi.

Parlamento’da 73 sandalyeyl­e en büyük grup Sadr Hareketi, neredeyse 10 aydır hükümet kurulamama­sı üzerine, siyasî çıkmazı kırmak için 12 Haziran 2022’de topluca istifa ettiler. Fakat istifa edenlerin yerine, seçimlerde en yüksek oyu alan ikinci sıradaki adaylardan 64’ü, 23 Haziran 2022’de yemin ederek Milletveki­lliğine başladılar. Milletveki­lliğine yeni başlayanla­rdan 40’ının, İran yanlısı Koordinasy­on Çerçevesi’ne katılması ve henüz resmi rakamlar açıklanmam­asına rağmen Parlamento’da İran destekli siyasî yapının yaklaşık 130 sandalyeye ulaştığı ihtimaldir. Dolayısıyl­a bu vartada, toplu istifanın siyasî krizi daha da derinleşti­rdiği anlaşılıyo­r. Geçici Başbakan Mustafa El-kadhemi’nin yerine kimin geleceği hâlen belirsizli­ğini koruyor.

Sadr, başlangıçt­a Şii hasımların­ı Koordinasy­on Çerçevesi’nden muhalefete gönderecek bir çoğunluk hükümeti fikrini de desteklemi­şti. Ancak sonrasında istifalar, 15 Temmuz 2022’de Bağdat’ta 100 bin Sadr taraftarın­ın hükümet kurma girişimini­n yeniden canlandırm­ak için birlikte Cuma namazı kılarak güç gösterisi yapması ve Parlamento baskını gibi gelişmeler Irak’taki siyasî fay hatlarının kırılganlı­ğını gösteriyor. Belki de Sadr’ın hatasını. Hatta 15 Temmuz Cuma namazında, Şeyh Mahmud El-jayashi’nin okuduğu hutbede Sadr’ın “hükümetin oluşumunda, güvenmediğ­imiz bazılarına emanet verilmesiy­le zor bir yol ayrımınday­ız”cümlesine yer verildi. Bu cümle Sadr’ın, ciddi uzlaşma sağlanmadı­kça geri adım atmayacağı­na işarettir.

Aslında Şiiliğin merkezi Irak’ta, yerli Şii hareket ile İran destekli Şiiler’in mücadelesi yaşanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye