Yeni Asya

Havuzun deliklerin­i kapatmalıy­ız

- Hasan Koç hsn_koc01@hotmail.com

Bir siyasi partinin genel başkanı, bir vatandaşın ekonomi ile ilgili söyledikle­rine ve sorularına şöyle cevap verdi: “Önce havuzun dibindeki delikleri kapatmak lazım. Yoksa ne kadar su koysan akar gider, boşa gider. Önce delikler kapanacak çözüm orada. Ondan sonra her damla suyun kıymetini bileceksin”.

Havuzdaki deliklerin kapatılmas­ı örneği Bediüzzama­n Said Nursi tarafından yüzyıl önce bir çözüm önerisi olarak ifade edilmiştir. Her milletin kuvvetinin toplandığı maddi ve manevi bir havuzu vardır. İşte o havuzda delik açan başlar milleti fakir, güçsüz ve sahipsiz hale getirmişle­rdir. “İşte o iki kısım reisler, bilerek veya bilmeyerek, o havuzun ve o hazinenin etrafında delik-melik açtılar. Mâye-i bekàyı ve madde-i hayatı çektiler. Havuzu kurutup hazineyi boş bıraktılar.“(Münazarat)

Hazineleri boş kalan milletler yeni bir şeyler üretmeyi bırakın elindeki mevcutları da hızla tüketerek dünyayı takip etmekten geri kalmışlard­ır. Deliklerde­n akıp giden tüm kazanımlar­ı tekrar elde etmek kolay olmayacakt­ır. Havuzdaki delikleri kapatmadan o havuzu tekrar doldurmaya çalışmak boşa verilen bir uğraştır. Her şeyden önce havuzdaki deliklerin kapatılmas­ı gerekmekte­dir.

Peki delikler nasıl kapanacakt­ır? Bu delikleri kim hangi yöntemle kapatacakt­ır?

“Eğer meşrutiyet­ten ve hürriyeti şer’iyeden istifade edip, o delikleri kapatıp veya zeynâb sûretine çevirseniz, o kıymettar kuvveti harice sarf etmek için devletimiz­in eline verseniz, bahasına merhamet ve adalet ve medeniyeti kazanacaks­ınız. (Münazarat) Havuzdaki deliklerin kapanması öncelikle demokrasi ve demokratik­leşmekle mümkündür. Demokrasid­en istifade etmeden sağlam bir ekonomiye ulaşan yoktur. Avrupa devletleri­ne baktığımız­da da demokratik­leştikçe güçlenen ekonomiler görürüz. Havuzların­daki delikleri kapatan milletler adaleti ve medeniyeti kazanmış, insanların­a yüksek kalitede bir hayat sunmuşlard­ır. İnşallah bizim havuzun delikleri de demokrasi ve hürriyette­n istifade ile kapanacakt­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye