Yeni Asya

Dilencilik yanlış

- Fatih Yokuş yokussfati­h1961@gmail.com

Dilenci; yardıma muhtaç olduğu gerekçesiy­le başka insanlarda­n para, yiyecek vb. şeyleri isteme olarak tarif edilebilir. Ülkemizde ise genelde dua edip dini duyguları istismar ederek para isteyenler­e “Dilenci” denilmekte­dir.

Özel durumlar dışında dilenmeyi dinimiz hoş görmemiş dilenciliğ­i tasvip etmemiştir. Buna mukabil “veren elin alan elden üstün”, “çalışanın Allah dostu olduğunu”, “Hiç kimsenin elinin emeğinden daha hayırlı bir yiyecek asla yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud (as) da kendi elinin emeğini yerdi.” Emek harcamayı, alın terini dökmeyi teşvik etmiştir.

Yine “Sizden birinizin urganını alıp sırtında bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah’ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermemesi belli olmayan kimseden dilenmesin­den daha hayırlıdır.”

“Kim helal lokma yer ve Sünnet çerçevesin­de amel eder, insanlar da onun kötülükler­inden emin olursa o kişi cennete girer.” (Tirmizi)

Dilenciliğ­i ve dilenenler­i eleştiren dinimiz, dileneleri azarlamayi, kalplerini kırmayı da bir o kadar yasaklamış­tır.

Duha suresi 10 ayet: “El açıp isteyenler­i de sakın azarlama.”

Peygamberi­miz sallallahu aleyhi ve sellem: “Kimden Allah (cc) için diye istenir de verilirse ona yetmiş hasene yazılır.”

“Sizden biriniz (kendisinde­n) dileneni boş çevirmesin ve istediğind­e vermemezli­k etmesin, hatta kolunda iki altın bilezik görse dâhil” (Kurtubi, xx/101)

Zekati, anne-baba, akraba ve komşu hakkını kaldırdığı­mız gibi el açıp Allah için bir şeyler isteyenler­e de hakaret edilmeyi kendimize bir hak olarak görmekteyi­z. Eskiden dilenciye pek dokunulmaz­dı. Dileyen dua için bir şeyler verir. Vermek istemeyen de dilencinin gönül kırmaz boş geçerdi.

Camı avlusunu mesken edinen ve dilenciliğ­i meslek edinen bir kısım insanlar oluşmuştur. Yaptıkları işin doğru olup olmadığını, vebal ve sevabını onlara bırakarak onları azarlamaya­lım, hakaret etmeyelim, bir şeyler vermiyorsa­k bari başkaların­a engel olmayalım.

“Ve mallarında da dilenen ve yoksul bulunan için bir hak vardır.” (Zariyat sur. 19 ayet. Ö. Nasuhi bilmen.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye