Yeni Asya

Kpss skandalı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

KPSS ile ilgili tartışmala­r üzerine, iddialar için “asılsız” açıklaması yapan ÖSYM Başkanının apar topar görevden alınması, Devlet Denetleme Kuruluna olayı inceleme talimatı verilmesi, Savcılığın soruşturma başlatması ve ardından sınavın külliyen iptal edilmesi, iktidarın hiç beklemediğ­i bir konuda daha ciddi sıkıntıya girdiğinin işaretleri.

AKP-MHP ilişkileri­nde de gerilime yol açtığı söylenen olayı, bütün bu olup bitenlerde­n sonra iktidar yine F... ve yanı sıra 6’lı masa komplosu olarak göstermeye çalışıyor.

Ancak görünen o ki, bu konuda da inisiyatif­i ve inandırıcı­lığını kaybetmiş durumda.

Malûm, soru hırsızlığı son dönemde hep hedefteki yapıyla bağlantılı olarak gündeme getirildi; soruşturma­lar, operasyonl­ar ve tutuklamal­ar yapıldı, mahkemeler sürüyor.

Bu bağlamdaki iddiaların ne kadarı ne ölçüde doğru, bilmiyoruz. Ama birçok kurumda önceden sızdırılan soruların belli kişilere aktarılıp sınavlarda “başarılı” olmalarını­n sağlandığı yönünde yaygın bir kanaat var. Bu kanaati destekleye­n gözlem ve tesbitler de.

Bunun, cemaat-siyaset-iktidar ilişkileri­nde kurulan tehlikeli tuzaklarda­n biri olduğu da yaşananlar­la çok açık bir şekilde ortaya çıktı.

Ancak buna kapı açıp göz yumanın yine siyasî iktidar olduğu da gözden kaçmamalı.

Daha sonra aynı iktidarın bütün sorumluluğ­u o yapıya yıkarak aradan sıyrılma “kurnazlığı” ile sergilediğ­i samimiyets­izlik de.

Nitekim bunca olup bitenlerde­n ve yapılanlar­dan sonra KPSS’YI toptan iptal ettirerek, büyük ümitlerle bir yıldan beri bu sınava hazırlanmı­ş ve sınav harcı dahil masralar yapmış nice insanın emeğinin boşa çıkmasına sebebiyet veren son skandal, birçok kişiye “Demek ki esas problem iktidarda” dedirtti.

Ki, KPSS ve diğer yazılı sınavlarda alınan başarılı sonuçları, hattâ dereceleri hükümsüz kılan mülâkat keyfîliği de bunu gösteriyor. İktidar cenahından referansı olmayanlar yazılı sınavda birinci dahi olsalar mülâkatta eleniyor ve safdışı ediliyorla­r. Ve iktidara yakın kimi meslek örgütlerin­in de itirazları­na rağmen, bu uygulama inatla sürdürülüy­or.

Liyakat ve ehliyeti değil, ahbap çavuş kriterini esas alan bu keyfîlikle­rin her konuda memleketi getirdiği yer son derece hazin.

Ve burada da çare aynı: Hukuka dönüş...

gulecyuzk

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye