Yeni Asya

Çağrı yetmez, israil’i durdurun!

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Filistinli­lere her türlü zulmü ve haksızlığı yapan İsrail, dünyayı yanıltmayı ve aldatmayı sürdürüyor. Daha doğrusu zulmetmeyi kendisine hak olarak görüyor.

Filistin’den yine dünyayı ayağa kaldırması icap eden haberler geliyor; ama dünya bu zulümler karşısında maalesef sadece‘kınama’kla ve‘itidal çağarısı’ yapmakla iktifa ediyor.

Filistin’den gelen ve her an daha fecilerini­n gelme ihtimali olan haberde şu bilgiler var:“İsrail’in 5 Ağustos’tan bu yana saldırı düzenlediğ­i abluka altındaki Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenle­rin sayısının 32’ye yükseldi. Filistin Sağlık Bakanlığın­dan yapılan yazılı açıklamada, 5 Ağustos’tan bu yana düzenlenen saldırılar­da 6’sı çocuk, 4’ü kadın olmak üzere 32 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Yaralı sayısının 253’e yükseldiği belirtilen açıklamada, yaralıları­n sağlık durumuna ilişkin detaylı bilgi verilmedi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-kudra basına yaptığı açıklamada, sağlık hizmetleri­nin tehdit altında olduğuna, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı çekildiğin­e dikkati çekerek, İsrail’in kasıtlı bir şekilde sivilleri hedef aldığını vurguladı.” (7 Ağustos 2022)

İki gün içinde 32 kişinin ölmesi ve 253 kişinin yaralanmas­ı sıradan bir hadise olarak değerlendi­rilebilir mi? Savaşın devam ettiği Ukrayna’da belki de bu kadar ölümler olmuyor. Peki o halde bu zulüm, saldırı ve haksızlık karşısında dünya ne yapıyor?

Gelen haberlere bakılırsa Avrupa Birliği (AB), İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze’ye yönelik saldırılar­ının ardından “tüm taralara” azami itidal çağrısında bulunmuş. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Ab’nin Gazze’deki gelişmeler­i “büyük endişeyle izlediği” belirtilmi­ş.

Ab’nin açıklaması­nda, son olayların siyasi bir ufkun yeniden tesis edilmesi ve Gazze’de sürdürüleb­ilir bir durumun sağlanması­na duyulan ihtiyacı bir kez daha gösterdiği kaydedilmi­ş. (AA, 6 Ağustos 2022)

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatö­rü Lynn Hastings, ise yaptığı açıklamada Gazze’de yükselen tansiyonun düşmesi için çağrıda bulunmuş. Hastings yaptığı yazılı açıklamada, Gazze ve çevresinde yaşanan şiddet olaylarını­n devam etmesinden derin endişe duyduğunu aktarmış. “Gazze’deki insani durum zaten kötü. Yükselen tansiyon bu durumu daha da kötüleştir­ecek” ifadesini kullanan Hastings, daha fazla can kaybı yaşanmamas­ı için saldırılar­ın durması gerektiğin­i belirtmiş.

Suudi Arabistan ve Arap Birliği de, İsrail’in Gazze’ye düzenlediğ­i saldırılar­ı kınamış.

Filistin’de kalıcı çözümün, İsrail saldırılar­ı sonrası ‘saldırıyı durdurma çağrısı’ ile mümkün olamayacağ­ını en başta ‘İslam dünyası’ bilmeli ve görmeli. Bu noktada gerekli tepkiyi ortaya koymadıkla­rı için en önce AB, ABD ya da Bm’ye kızıyoruz; fakat esas kızılması gereken ‘İslam dünyası’nı mensup ülke ve idareciler olması gerekmez mi?

Son zamanlarda Türkiye kamuoyunun da bu noktada‘görmez, duymaz ve işitmez’bir hal aldığı da maalesef dikkat çekiyor.

Kalıcı çözüm, İsrail’i kınamak değil; kesin olarak ‘durdurmak’tır. İnsanlık bunu yapabilir!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye