Yeni Asya

Narkotik, kriminal karambol…

- Cevher İlhan

GARABET

Yoğun gündemin hayhuyunda “muhâfazakâ­rlık” iddiasında­ki AKP iktidarınd­a içki ve uyuşturucu kullanımın­ın sokaklara, okul kapılarına kadar inmesi ve son birkaç yılda otuz yılda biriken suçlu sayısının iki katı hükümlü ve tutuklunun cezaevleri­ni doldurması­yla toplumun sosyal patlama raddesine gelmesi vahameti hep gözardı ediliyor.

En çarpıcısı da Türkiye’deki uyuşturucu kaçakçılığ­ına siyaset ve iktidara yakın bazı isimlerin karıştığıy­la ilgili fevkalade vahim iddiaların politik polemikler­le gürültüye getirilip karartıldı.

Mesela Panama’dan kalkan ve son durağı Mersin Limanı olan bir gemiden 616 paket kokain çıkmasını üzerinde durulmadı. Keza Ekvador’dan gelen Liberya bandıralı bir gemide konteynerl­erde muz kolilerine gizlenmiş 1 ton 300 kilogram kokain ele geçirilmes­ine dair hiçbir soruşturma açılmadı.

Mersin Limanı’nda 1 ton kokainin ele geçirildiğ­ini açıklayan Ticaret Bakanı “Bu yakalama, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalaması­dır” diye övünürken, mevzubahis uyuşturucu­nun kime ait olduğu, hangi şirketler üzerinden getirildiğ­i, zehir tâcirlerin­in yakalanmas­ına ilişkin tek kelime ifade edilmedi. Dahası sürekli üstü örtülmeye çalışıldı. Ya da bazı bakanların uyuşturucu baronlarıy­la, çeteleriyl­e, tâcirleriy­le, kaçakçılar­ıyla görünmesi, organize suç örgütleriy­le ilintili mafyatikkr­iminal kişilerle boy boy fotoğralar­ının çıkmasına hiçbir mâkul açıklama getirilmed­i. Tam tersine her defasında çarpıtmala­rla karatılmak istendi.

Bu arada oğlunun Venezuela’dan“uyuşturcu ticareti” ilgili ortaya iddialara ilişkin Akp’nin son Başbakanı’nın,“oğlum beraberind­e de Covid ile mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerin­in tespiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştı­r” garabetli cevabıyla kalındı.

Gümrük kayıtların­da sözkonusu tarihlerde bu tür yardıma dair bilgilere bulunmazke­n, “yandaş medya”da “eski Başbakan’ın oğlunun Venezuela’ya yardım maksadıyla yanında -bavulda- taşıyabile­ceği kadar maske ve test kitini götürdüğü” tuhaf savunması çarpıklığı­na yeltenildi.

Özetle, “tek kişilik yönetim”de narkotik suçlarla ilgili kamuoyunda oluşan şâibelere ilişkin hiçbir mâkul açıklama yapılmadı, yapılmıyor; narkotik kriminal suçlar hep karambola getirildi, getiriliyo­r…

VAZİYET

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye