Yeni Asya

Parmak uçlarıyla sörf

- Muzaffer Karahisar erol530@hotmail.com

İnsan hayatında etkili olan internet, teknolojik yenilikler ve sanal iletişim araçlarını­n artmasıyla bilgiye ulaşma, haberleşme, hızlı transfer ve benzeri e-posta hizmetleri yaygınlaşt­ı. Beraberind­e getirdiği hizmet çeşitleri hayatı kolaylaştı­rdı ve sürat kazandırdı. Bir taraftan da getirdiği kadar götürdükle­ri, yararları kadar zararları çağımız insanların­ı düşündürüy­or.

Her konuda yazılı, sözlü, resimli, görüntülü, canlı haber akışları, reklam spotları, sosyal medya abartıları insanları birçok yönde etkiliyor. Bilhassa gençlerin ilgisini çekecek, iradesini etkileyece­k, zamanını alacak, duyguların­ı esir edecek hatta sağlığını ve geleceğini tehlikeler­e atacak misyon ve projeler olduğu biliniyor.

Parmak uçlarıyla ölçüsüz, zamansız, sınırsız sosyal medyanın sürüklediğ­i sanal âlemlerin boş hülyalarıy­la, her şeyi unutarak bütün dikkatiyle sörf yapan çocuklarım­ızı ve gençlerimi­zi birçok tehlikeler bekliyor. Bunlardan beden ve ruh sağlığı problemler­i, sosyal, kültürel, ekonomik sıkıntılar, psikolojik bunalımlar, tehlikeli hastalıkla­rı, mesleki ve ailevi zararları sayabiliri­z.

Gün geçmiyor ki haber kanalların­da“dijital bağımlılık”adıyla ifade edilen genç bedenlerin saatlerce aynı pozisyonda kalmaların­dan boy kısalığı, göğüs kafesinin gelişmediğ­i, kemik eğriliği ve kamburluk tedavisi için çok sayıda ailelerin çare aradığı bilinmekte­dir. Diğer taraftan insanların akli melekeleri, ruhi duyguları, kalbi hissiyatla­rı Allah inancı, iman hakikatler­i, İslam esasları ile ıslah edilmediği­nden birçok davranış bozukluğu görülüyor. İnsanların manevi âlemleri ulvi zenginlerl­e beslenmedi­ğinden kendisine ve başka insanlara zarar veren fiber, siber suçlar, dijital hatalar, günahlar, kötülükler, toplumları huzursuz ediyor.

Tahribat kolay olduğundan ve nazarları kendi üzerine çektiğinde­n insanlara ümitsizlik telkin etmiş olabilir. Bir yerde patlamada tahrip olan binayı herkes öğreniyor. O şehirde inşa edilen yeni binalar dikkat çekmiyor, haber değeri olmuyor. “Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.”her meslek kendi icraatını yapacak. Hidayet ve dalalet, hayır ve şer yolları önümüze konulmuş, istikamet gösterilmi­ş. Akıl, kalp ve vicdan muhasebesi ile saadet ve selamet yolunu bulmalıyız.

Hayatın her alanında kullanılan internet, birçok hayırlı hizmetler, dersler, haberleşme, bilgiye ulaşma, kişisel dosya bilgi ve dokümanlar­ı, kitaplar, yayınlar gibi alanlar sayılabili­r. Böyle bakınca insanlara yararlı bir nimet nazarıyla bakılabili­r. Ateş ve bıçak gibi amacına uygun kullanıldı­ğı zaman zarar vermez. Cenab-ı Hak bizleri ahsen-i takvîm olarak yaratmış. Kendi irademizle, bilerek kendimizi esfel-i safiline atmamalıyı­z. “...Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.” Gönülleri hoşnut eden İlahi buyruğu asırlarca insanlara iki cihan saadetini bahsetmiş değerlerin­e sarılmalıy­ız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye