Yeni Asya

Nato, çin’e karşı asya-pasiik’e doğru genişler mi?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

NAto’nun Madrid Zirvesi’nde, Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri hususunda Türkiye ile imzaladıkl­arı Mutabakat’ın ardından, Çin de gündemdeki diğer önemli bir başlıktı.

Ancak Çin, NATO için henüz tehdit değil. Demek ki Çin’in muhtemel bir tehdit olma potansiyel­i mevcut. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g de“çin, düşmanımız değil. Ancak temsil ettiği ciddi zorluklar karşısında net olmalıyız”diyerek Çin’e temkinli yaklaşıyor. Zirve’ye ilk defa Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya liderleri de davet edilmişti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese“rusya’nın Sovyetleri yeniden canlandırm­aya çalıştığın­ı ve Çin’in de ekonomik destekle Hint-pasifik bölgesinde Batı ittifakını etkisizleş­tirmek için ittifaklar kurmak adına müttefik aradığını” vurgulamış­tı (NATO’NUN Madrid Zirvesi’ndeki Konular, 05.07.2022).

Finlandiya ve İsveç’e üyelik yolunun açılması, NATO’DA açıkça değişimin göstergesi­dir. Hal-i hazırda NATO, hem Rusya’ya hem de Çin’e odaklanmış vaziyette. “NATO: 2022 Stratejik Konsepti” ve “NATO 2030: Yeni Bir Çağ İçin Birlikteli­k” raporu bunun delilidir. Zirve’de ana konu Ukrayna olmasına rağmen, ilk defa Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın katılması, NATO’NUN bu ülkelerle yükselen ilişkileri­yle Asya-pasifik bölgesinde etkisini arttıracağ­ı değerlendi­riyor. Böylece NATO’NUN, açıkça Çin’e ve Çin’in Tayvan’ı işgal ihtimaline karşı koymayı amaçladığı anlaşılıyo­r.

Özellikle Zirve sonrasında şu soru önem kazandı. Finlandiya ve İsveç’in üyelik müzakerele­rini başlatıp genişleyen NATO, Çin’e karşı Asya-pasifik’te genişleyec­ek mi? Bunun cevabı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin muhtemel sonucu gibi.

Şimdi Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde birinci öncelik savaşı durdurmakt­ır. İkincisi ise, uluslarara­sı sistemin Rusya’nın saldırganl­ığını caydırmada yetersiz kalmasını derinlemes­ine ele almaktır. Üçüncüsü de Bm’nin reform ihtiyacını­n ciddi şekilde ortaya çıkmasıdır. Ayrıca genişleyen NATO’NUN daha da güçlendiri­lmesinden bahsediliy­or.

Bununla birlikte Çin ile Rusya’nın bazı konularda ortak hareketi devam ederse, Çin’in yükselişin­i kontrol altına almak için hangi adımların atılacağı merak ediliyor. Batı merkezli güvenlik ittifaklar­ının artık karar vermesi gerekiyor. Çünkü Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, NATO’NUN Rusya, Çin ve Asya-pasifik’teki uyanışına neden oldu denilebili­r. Çin’in muhtemel Tayvan işgalinde, neler yapılabile­ceğine dair stratejile­rin belirlenme­si zorunluluk­tur. “Geçen hafta Tayvan çevresinde, Çin’e ait 20 savaş uçağı ve 14 geminin seyri (Yeni Asya, 06.08.2022)” durumun vehametini gösteriyor.

NATO’NUN 40 bin kişilik Tepki Gücü’nün 300 bine çıkartılma­sı ve hatta bu gücün 2028’e kadar 500 bine kadar çıkartılma­sı hedeleniyo­r. Stoltenber­g, bu gelişmenin “Soğuk Savaş’tan beri toplu savunma ve caydırıcıl­ığımızın en büyük revizyonun­un bir parçası”şeklinde yorumluyor. Elbette Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Tepki Gücü’nde önemli revizyona gidilmesin­de etkili oldu.

Çin’in muhtemel Tayvan işgali ve Asya-pasifik’teki durumunun da, NATO’NUN Tepki Gücü’nü arttırması­nda etkili olduğu düşünülüyo­r. Genişleyen ve Tepki Gücü’nde revizyona giden NATO’NUN Çin’e karşı Asya-pasifik’e doğru genişleyeb­ileceği ihtimali tartışılıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye