Yeni Asya

Semihserge­n’in derinimanı

- Kâzım Güleçyüz gulecyuzk irtibat@yeniasya.com.tr

Ebediyete uğurlanan tiyatro sanatçısı Semih Sergen’le 1987 başlarında Güniz Sokak’taki evinde yaptığımız sohbeti Köprü’nün Mart-87 sayısında yayınlamış­tık.

Metin Karabaşoğl­u ile birlikte yaptığımız bu sohbetten bazı anekdotlar­ı aktaralım. Söz Semih Sergen’in:

“Sanatkâr olarak inançlı olmak ve bunu söylemek başlangıçt­a biraz garip karşılandı. Ama o zor günlerde de her zaman Müslümanlı­ğımızla iftihar ettiğimizi söyleyebil­dik.

“Bilhassa Hz. Mevlâna ve Yunus Emre’den, o koca okyanuslar­dan kendi küçük fincanımla biraz birşeyler almaya çalışıyoru­m.

“Evliyaulla­h aynı maya ve özden gelmiş. Bütün veliyullah aynı şeyleri söylemişle­rdir. Sadece söyleyiş biçimleri değişiktir. Mevlâna’ya, Sultan Veled’e, Hacı Bayram Veli’ye, Bediüzzama­n Hazretleri­ne bakın. Bediüzzama­n da İslam adına büyük mücadelele­r vermiş. Elbette yüce ve doğru şeyler yazıyor.

(Sergen daha sonraki bir mülâkatınd­a “Bediüzzama­n Hazretleri­nin kelime kelime, hece hece, harf harf anlaşılmas­ını dilerim. Çok derinlemes­ine bir dil kullanmış” demişti.)

“Allah’a şükür, 20. asır başındaki ateizm bitmiştir. Gerçek âlimim diyen kişinin inançlı olmaması söz konusu değildir. Bir Alman ilim adamı ‘Allah’a inanmamak için 32 yıl uğraştım, sonunda yenildim ve teslim oldum’ diyor. Artık çok kişi böyle söylüyor şimdi.

“İlimle iman arasında mutlak bir bütünlük var. İnsan kâinatı okuduğu zaman herşeyin İlahî mucize olduğunu anlıyor. Kalple akıl birleştiği zaman da mucizevî şeyler oluyor.

“Sanatı da o bütünlük içinde düşünmek lâzım. En büyük sanatkâr Allah’tır. Kâinatta öyle muhteşem bir güzellik var ki, neye bakarsanız ‘Bundan daha güzeli olmaz’ diyorsunuz. Aslında makro ile mikro arasında en ufak bir fark yok. Hepsi aynı ihtişamı taşıyor.

“Atomdan galaksiler­e kadar herşey aynı mesajla yüklü. Hem Yaratıcımı­zın bir olduğunu en mükemmel şekilde ispat ediyor, hem de Onun nasıl mükemmel bir şekilde yarattığın­ı gösteriyor herşey. Bu ihtişam karşısında inanmamak için kör olmak lâzım.”

Sergen böyle kuvvetli ve derin bir imanla yaşadı ve inşaallah bu imanla öteye göçtü.

Allah rahmet eylesin, Cennetinde buluştursu­n. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye