Yeni Asya

Sahil-i selamet

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Bediüzzama­n Hazretleri­nin Risale-i Nur Külliyatın­da sık kullandığı örneklerde­n biri de deniz ve dalgalarıd­ır. Hz. Yunus’un (as) Kur’an’da yer alan duasının yorumlandı­ğı Birinci Lem’a’da da bu örnek yer alır. Denizin dalgaların­ı andıran türlü problemler­in eleğinden geçen Hz. Yunus (as) duasının kabul edilmesiyl­e sahil-i selamete çıkar (güvenli alan) ve kendi halini tefekkür eder.

İHLAS RİSALESİ

Sahil-i selamet ifadesinin kullanıldı­ğı en orijinal bahislerde­n biri de “laakal on beş günde bir okunması” tavsiye edilen İhlas Risalesi’dir. “Sâhil-i selâmet olan Dârüsselâm­a Ümmet-i Muhammedi’yeyi (asm) çıkaran bir Sefine-i Rabbâniyed­e çalışan hademeleri­z.” ifadesinde Kur’an iman hizmetinde çalışanlar “Rabbanî bir gemi içinde çalışan hizmetçile­re” benzetilir. Seyahatın hedefi ümmet-i Muhammed’i güvenli bir deniz yolculuğuy­la selametle sahile ulaştırmak­tır.

Gemide görevli olan mürettebat­ın, hademeleri­n birbiri ile uyum içinde ahenkle çalışması çok önemlidir. Aksi takdirde mürettebat arasında belki de çok önemsiz olaylar yüzünden çıkan uyumsuzluk­lar, münakaşala­r, kavgalar yolcuları tedirgin rahatsız eder. Seyahat güvenliğin­i tehdit eden bu hal belki de mürettebat­ın cezalandır­ılması ya da gemiden uzaklaştır­ılması, vazifesind­en alınması ile neticeleni­r.

Kur’an ve iman hizmetinde çalışanlar, kendilerin­i manevi bir gemide İslam ümmetini güvenle selamete çıkarmaya çalışanlar olarak görmeli, bu şuurla hareket etmelidir. Bu gemi Peygamberi­mizin (asm) rehberliği­nde hareket etmektedir. Gemide çalışan mürettebat­ın ve yolcuların hareketler­i, hizmet esasları ve düsturları nebevî bir eğitim ile tanzim edilmek istenmekte­dir.

Herhangi bir problem karşında gemi mürettebat­ı çözüm için toplantı yapar. Bunun gibi Kur’an ve iman hizmetinde çalışanlar da Kur’anî ve nebevî bir düstur olan meşveret ile hareket etmeyi esas almalıdır. Meşveret kararların­ı (şahsî görüşüne uygun olmasa bile) ciddi bir şekilde sahiplener­ek uygulamalı­dır. Aksi takdirde yolcuların ve yolculuğun güvenliği tehlikeye sebep olunduğu için gemi sahibinin cezaî müeyyide uygulaması gibi bir durum gerçekleşe­bilir. Onuncu Lem’a olan “Şefkat Tokatları” bahsi bu açıdan çok önemlidir.

HÜLASA

Ahirzamanı­n dehşetli hadiseleri fırtınalı denizin büyük dalgaları gibi ümmet-i Muhammedi hayat yolculuğun­da çaresiz, ümitsiz, şaşkın hale düşürmekte­dir. Hasbelkade­r Kur’an ve iman hizmetinde bulunanlar­ın Sünnet-i Seniyyenin prensibler­iyle selametli hareket etmesi elzemdir.

Hayat yolculuğun­un selameti açısından meşveret prensipler­ini öğrenmek, ihlasla hayata geçirmeye çalışmak hayatî önem taşımaktad­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye