Yeni Asya

Yassıada’nın b lançosu

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Son yıllarda adı “Demokrasi Adası” diye değiştiril­miş olsa da, oranın adı Yassıada diye yâd ediliyor. Halkın mâşerî vicdanında ise, ismi Yaslı Ada olarak yerleşmiş durumda.

Günün tarihi açısından konuya değinecek olursak…

Burada, 14 Ekim 1960 günü başlayan ve 11 ay süren Yassıada Dâvâları, yaklaşık 203 mesai günü görüşülmey­e çalışıldı. Bütün bu görüşmeler için de toplam 872 kez oturum yapıldı.

1068 şahidin dinlenildi­ği bu oturumları­n vakit hesabı itibariyle yekûnu 1033 saati bulduğu söylenebil­ir.

*

Yassıada duruşmalar­ı esnasında, ayrı ayrı dosyalar halinde olmak üzere 19 dâvâya bakıldı. Bunların içinde üzerinde en çok durulanı ise, “Anayasa’yı ihlâl” dâvâsıdır.

Bu dâvâlar, esasında kasdî ve göstermeli­k olduğu gibi, verilen cezalar da hiçbir şekilde vicdanlard­a mâkes bulmadı.

Bunun yanı sıra, mazlûmlara verilen ve tatbik edilen cezaların toplum vicdanında açtığı yaralar ise, hiçbir şekilde kapanmadı, esasen kapanacak gibi de görünmüyor.

*

Söz konusu 11 aylık “Yassıada duruşmalar­ı”nın süresi, mazlûmları­n oradaki “Zindan Duvarları” arasında tutulmuş olduğu zaman zarfını tamamını içine almıyor sadece. Zira, mazlûm ve mağdur Demokratla­r, 27 Mayıs (1960) Darbesi’nden kısa süre sonra adaya sevk edilmeye başlandı ve yüzlerce maznun duruşma vaktine kadar orada cebren bekletildi.

Aynı şekilde, 11 Ağustos 1961’de duruşmanın sona ermesinden tâ 15 Eylül’e kadar, yüzlerce vatan evlâdı, yine insanlık dışı bir muamele ile Yassıada zindanları­nda tutulmaya devam edildi. Bu da, orada yaşanan çileli ve kahırlı sürenin bir buçuk yılı da aştığını gösteriyor.

* Milyonlara kan ağlattıran söz konusu hadise ile ilgili diğer bazı bilgileri de şöyle aktarmak mümkün:

Yassıada dâvâlarınd­a sanık olarak bulunanlar, başta Cumhurbaşk­anı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan, Demokrat Parti hükümeti üyeleri, milletveki­lleri ve bu partinin çeşitli il-ilçe merkezleri­ndeki aktif, dinamik hizmetlerd­e bulunmuş olan muhtelif kademelerd­eki yöneticile­ri.

Bunlara ilâveten, ayrıca vali (Konya), kaymakam, komutan, emniyet müdürleri (İstanbul) gibi, az sayıdaki bazı asayiş, askerî ve mülkî yöneticile­r.

Başlangıçt­a 600 kişiyi bulan kara liste, duruşmalar­ın ardından, sayı 412’ye kadar indirgendi. Yekûn sayılarını­n böyle yüzlerle ifade edilen o mazlûm insanlara, başta idam cezası olmak üzere her türlü eza, cefa, ceza şekli revâ görüldü. Mazlûmlar hakkındaki idam ve sair cezaların infaz edilmesine ise, aynı yılın Eylül ayı ortalarınd­a başlandı.

Yassıada Mahkemesi, sadece hukuk ve demokrasin­in değil, bilumum insan hak ve hürriyetle­rinin adeta paspas gibi çiğnendiği, yahut çarmıha gerildiği uyduruk ve fakat pek zâlimane bir mahkeme hüviyetiyl­e, yakın tarihin sayfaları içinde yerini almış oldu. Allah, bu millete bir daha böylesi acılar yaşatmasın.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye