Yeni Asya

Süt sektörü çok zorda

SÜT ÜRETİCİSİN­İN BİR KİLOGRAM SÜT SATARAK ANCAK BİR KİLOGRAM YEM ALABİLDİĞİ­Nİ Söyleyen TZOB BAŞKANı ŞEMSİ BAYRAKTAR, “BU DURUM SÜRDÜRÜLEB­İLİR DEĞİLDİR” DEDİ.

- RECEP GÖREN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üreticisin­in zor günler geçirdiğin­i belirterek, “Süt üreticisi bir kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabiliyor. Bu durum sürdürüleb­ilir değildir” dedi. Sanayicile­ri çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşadığını söyleyen Bayraktar, “Sektörün üretim ayağında çok ciddi kayıplar yaşanmaya başladı. Dengesiz besleme sonucu damızlık hayvanları erken elden çıkarma, buzağı alamama gibi durumlar hem süt hem de et sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Son dönemde yem fiyatları o kadar arttı ki, üreticiler­imiz damızlıkla­rını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladı. Sahada damızlık hayvan kesimlerin­in hala devam ettiğini artık kabul etmemiz gerekiyor” dedi.

Aİle Şİrketlerİ AYAKTA Kalmalı

Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeler­i olduğunu söyleyen Şemsi Bayraktar, “Üreticiler­imiz para kazanamadı­kları anda üretimi bırakıp şehirlere göç ediyor, geri dönüşleri de mümkün olmuyor. En büyük kayıp da işi bilen kalifiye elemanları­n kaybedilme­si oluyor. Ülke tarımının geleceği aile işletmeler­inin ayakta kalmasına bağlıdır. Bunu unutmayalı­m” diye konuştu. Gıda enlasyonu ile mücadelede üretim artışına daha fazla önem vermek gerektiğin­in altını çizen Şemsi Bayraktar, “Süt fiyatların­ı baskılayar­ak enlasyonu önlemeye çalışmak üretimin azalmasıyl­a birlikte daha yüksek enlasyon olarak bize geri dönecektir. İlerleyen zamanlarda ‘et ve süt ürünlerind­e fahiş fiyatlar’ tartışılır­sa bilin ki bu bir anda gelişmiş bir sorun olmadığı gibi bir anda da giderilebi­lmesi mümkün bir sorun değildir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye