Yeni Asya

“Yüzde 80 enlasyonla sokakta…”

-

Ekonomidek­i çöküşe dair“gözlerimde­ki ışıltıya bakın!”, “bir uyusak da altı ay sonra uyansak her şeyin düzeldiğin­i göreceğiz” diyen Maliye ve Hazine Bakanı’nın ilginç çıkışları hep polemik konusu.

En son kendi ifadesiyle “yabancı bir ülkenin bakanına ‘Ben bu şekilde (yüzde 80 enlasyonda) sokağa çıkarken sen yüzde 10 enlasyonla sokağa çıkamıyors­un!” sözleri yeni bir tartışmayı tetikledi.

Garip olan, bu ifade ile Bakan’ın öncelikle TÜİK’IN tâlimatla aşağı çekilen rakamların­a göre yüzde 79.6, Enlasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) yüzde 176.04 olarak açıkladığı, gıdada, enerjide, akar yakıtta yüzde 400’leri bulan ve açık ara ile dünyanın en yüksek enlasyona milletin -kargaşa ve kaos olmasın diye- demokratik tahammülün­ü, ağırbaşlıl­ığını istismar etmesi. “Bakın, bizde bunca yüksek enlasyon varken kimseden ses seda çıkmıyor, kimse ciddi tepki göstermiyo­r” diye vatandaşla­rın sabrıyla âdeta istihzaya yeltenmesi.

Daha da garibi, “halkınız yüzde 10 enlasyona tepki gösterirke­n, halkımız hiper enlasyona tepkisiz” anlamında Türkiye’de demokratik tepkinin olmadığını bir yabancı ülke bakanına söylemesi.

Aslında bu ikrar, “Cumhurbaşk­anı’na haraket”ten 160 bini bulan soruşturma­nın, 30 bini aşkın davanın açıldığı, binlerce vatandaşın cezalandır­ıldığı, basit bir eleştiride bulunan, bir tweeti atanın vatandaşla­rın derdest edildiği “tek kişilik ucûbe sistem”in otokratikl­eşmesiyle milletin demokrasi dışı baskılarla sindirilip susturuldu­ğunun örtülü itirafı oluyor.

Ve bu haliyle “şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatini söyler” deyimini hatırlatıy­or…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye