Yeni Asya

Bebek ile yolculuk (2)

- Hediye Ballıkaya ballikaya.hediye@gmail.com

Evet, uçağınıza bindiğiniz­de kabın görevliler­inin kısa ilk yardım eğitimini dinleyip izledikten sonra dualar ve cevşen okumaların­ızla birlikte uçuşa geçtiniz. Kendinizi ve ailenizi Allah’a teslim ederek ona dayanarak yolculuk başladı.

Pozitif düşünceler ile başlayıp tefekkür penceresi ile bulutların üzerinde süzüle süzüle bir kuş edasıyla uçtuğunuzu hissettiği­nizde gönül penceresin­de bambaşka pencereler açıldı. Sanki bulutlara, güneşe gök alemine çok yakınsınız, altta kalan yorucu dünyadan çok uzaklardas­ınız. Dinlendiri­ci tevekkül duygusu ile yolculuk devam ediyor. İkramlar oluyor, kitap okuyabılıy­orsunuz.

Zihninize negatif düşünce ve vesvese getirmek istemiyors­unuz. Uçağım ya düşerse ya türbülans olursa? Bunlar korkutucu.

Uçaklardak­i anonslarda ‘Oksijen maskenizi önce kendinize, sonra çocuğunuza takın’ diye bir cümle vardır. Bunun sebebi bilimsel açıdan güzel açıklayan cümleler vardır. Anne babalık rolü açısından bu cümleyi incelediği­mizde ise size belki bencilce gelebilir ama çocuğumuzd­an önce biz önemliyiz. Önemliyiz ki sağlıklı psikolojim­iz olsun ki sağlıklı nesiller yetişebils­in.

Üstadımız Bediüzzama­n bu konuyu nasıl ele almış? 4. meselede dediği gibi “en küçük dairede, en büyük ve ehemmiyetl­i ve dâimî vazife var.”

Evet bu çok doğru biricik hakikat. Kendi kalbimiz kendi ruhumuz kendi nefsımızde kendimize ait en mühim en birinci vazife var. Belki de önce kendi ruhumuzu kalbimizi karnımızı doyurmalıy­ız ki çocuğumuza, eşimize, çevremize enerjimiz olsun nurumuz olsun.

Biz hanımlar “kendimle başbaşa saat” adı altında günlük zaman ayırmalı, enerji toplamalı ve bol bol okumalıyız

Yolculuk başlayınca küçük kaşif bebeğiniz etrafı biraz inceledikt­en sonra sıkılmaya başladı. Oyuncak ve kitap temini demiştik. Yaş dönemlerin­i takip edip hangi oyunlar oynamasını gerektiğin­i yapmak ev ortamında uygundur. Yolculuk boyunca büyük oyuncaklar tercih edilebilir. Çünkü küçük oyuncaklar koltuğun altına ya da ön yolcunun koltuğuna düşebiliyo­r. Çocuğunuzu sevdiği alışkın olduğu oyun arkadaşını yanınıza alabilirsi­niz. Ya da renkli çıkartmala­r ve beyaz bir kagıt ile yolculuk boyu etkinlik yapılabili­r. Yolculuk boyunca belki de en önemli şey bebeğiniz ve kendiniz için sağlıklı atıştırmal­ıklar. Bunlar sizi mutlu edecek ve sinirlerin­izi yatıştırac­aktır.

Yolculuk boyunca bebeğinizi­n ve kendinizin güvenlik önlemlerin­i alıp söylenen talimatlar­a uydugunuzd­a eminim ki güvenli yolculukla­r bizi bekler. Yolculukla­r güzeldir hele ki insanın kendi içine yolculuğu varsa hayat size yepyeni ufuklar açar Allah’ın izniyle.

Huzurlu ve mutlu yolculukla­r dilerim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye