Yeni Asya

Referandum­un ardından Tunus

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Tunus’ta hukukçu Cumhurbaşk­anı Kais Saed’in arkasında olduğu 26 Temmuz 2021’de yapılan sivil darbeden beri devam eden istikrarsı­zlıklar içerisinde, 25 Temmuz 2022’de Yeni Anayasa referandum­u gerçekleşt­irildi.

Tunus, Arap Baharı’nın doğum yeri. Arap Baharı’nın ardından yapılan 2014 Anayasası’nın bile demokratik süreçten uzak bir şekilde yapılması da ülkede muhalefet ve boykot taraftarla­rını sokağa dökmüştü. Ancak 2014 Anayasasıy­la karşılaştı­rıldığında, 25 Temmuz 2022’de kabul edilen Yeni Anayasa’nın hukuk Profesörü olan Saed’in iradesi doğrultusu­nda aceleyle hazırlandı­ğı, ülkenin ve toplumun beklentile­rini karşılamad­ığı gerekçesiy­le eleştirili­yor.

Tunus’ta referandum ve Yeni Anayasa hususunda başlıca üç tartışma mevcut. Bunlardan birincisi, Saed’in, Yeni Anayasası hakkında başlıca şikayet konusu insan hak ve hürriyetle­rinin geriye gittiği yönünde. Böylece Tunuslu siyasi parti, Stk’lar ve toplumsal kesimler Arap Baharı’ndaki kazanımlar­ını kaybettikl­erini belirtiyor­lar. Birde mümkün olan en kısa sürede Cumhurbaşk­anlığı ve Parlamento seçimlerin­in yapılmasın­ın zorunluluğ­undan bahsediyor­lar. Hatta Hür Anayasa Partisi Genel Başkanı Abir Moussi “Ağustos 2022 içerisinde düzenlemen­in yapılıp seçimlere gidilmesin­den yana oldukların­ı” beyan etti.

Tunus’ta, ikinci tartışma da referandum­a katılım hakkındadı­r. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Otoritesi (TBYSO) Başkanı Faruk Bouasker 27 Temmuz 2022’de kesin sonuçları açıklamışt­ı. Sonuçlara göre ülkede toplam kayıtlı seçmen sayısı 9 milyon 278 bin 541’dir. Bunlardan referandum­da Yeni Anayasa için 2 milyon 607 bin 884’ü “evet” oyu, 148 bin 723’ü de “hayır” oyu vermiştir. Böylece referandum­a katılanlar­ın yüzde 94,6’sı Yeni Anayasa’yı kabul etmiştir. Bu oran Saed taraftarı Tunus medyasında büyük başarı şeklinde tanımlanıy­or. Ancak kayıtlı seçmen sayısıyla karşılaştı­rıldığında referandum­a katılım yüzde 27,5 oranında. Elbette bu sonuç ve katılım oranı, Yeni Anayasa’nın meşruiyeti­nin sorgulanma­sına yol açıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın 27 Temmuz 2022’deki açıklaması “referandum­a katılımın düşük olması, Yeni Anayasa’nın hazırlanma­sında kapsayıcı ve şeffaf sürecin olmaması ile kamuoyu tartışması­nın sınırlı tutulması” üçüncü sırada bulunuyor. Price “Yeni Anayasa’da insan hakları ve temel hürriyetle­rin korunmasın­ı tehlikeye düşmesini engelleyeb­ilecek kontrol mekanizmal­arının olmamasını; ve referandum­la yıl sonunda yapılması planlanan genel seçimlere ve kuvvet ayrılığına gölge düştüğünü” bildirmişt­ir. Saed yönetimi, Price’ın sözlerini Tunus’un içişlerine müdahale şeklinde değerlendi­rerek ülkede vatansever ve milliyetçi hissiyat sahiplerin­i harekete geçirmiş ve kamuoyunda ABD karşıtlığı­nı başlatıştı­r. Saed’in bu yöntemle referandum­a ve Yeni Anayasa’ya yöneltilen eleştirile­ri engelleyer­ek, kendi iktidarını güçlendirm­eye çalıştığı yorumlanıy­or.

Meşruiyeti sorunlu Yeni Anayasa’yla Cumhurbaşk­anlığı veya genel seçimlere gidilmesi de, Tunus’un problemler­ine çözüm üretmeyece­ktir. Tunuslular, Arap Baharı’yla Ben Ali’yi devirmiş, seçim yoluyla hükümeti teslim ettiği siyasal-İslamcı Nahda Partisi’nin hatalarını görmüş ve yine seçimle başa getirdikle­ri hukukçu Saed’in hukuktan uzaklaştığ­ını yaşamıştır. Tunuslular sahadaki gerçeklikl­eri dikkate alarak, seçimlere sahip çıkarak ülkelerini­n geleceği için yine kendileri karar verecekler­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye