Yeni Asya

Uykumuzu nasıl daha yararlı kılabiliri­z?

- Süleyman Kösmene

Elif Hanım: “R sale- Nur’da uyku hakkında b lg var mıdır?”

EN KALITELI UYKU

İyi bir uyku ilaç gibidir. Bize güç verir, enerji verir. Bizi günlük olarak yeniler. Bilgisayar diliyle bizi resetler. Kur’ân bu yüzden “Uykunuzu bir dinlenme, bir rahatlama vakti kıldık”1 buyuruyor.

İlim adamları kaliteli bir uykunun gecenin ilk vaktinden üçte birinin geçtiği vakte kadar uyunduğunu, vücudun kendini yenilemesi için en ideal uykuya girme zamanının 22.00 civarı olduğunu ifade ederler. 22.00’den 02.00’ye kadar uyunan uyku en kaliteli uykudur. Demek kaliteli bir uykudan sonra eğer istersek Teheccüt namazı kılma ve şahsî okuma vaktimiz her gece vardır.

En kaliteli uyku pozisyonun­un da; sağ yanı üzerine, sırt omurga yapısı çerçevesin­de hafifçe eğilmiş, dizler bükülmüş ve kollar kıvrılmış şekilde yan uyumak olduğu ilmî olarak tespit edilmiştir. Ki bu uyku şekli sünnettir.

Gece uykusu dışında günün muhtelif saatlerind­eki uykuları Bediüzzama­n Hazretleri üçe ayırıyor:

GÜNEŞ DOĞUNCAYA KADAR

Bu uyku “gaylule”dir. Fecirden itibaren güneş tamamen doğuncaya kadar geçen sürede uyumaktır. Sünnete uygun düşmez.

Çünkü sabahın erken saatlerind­e işe başlamak rızkın bolluğuna ve berekete sebeptir. İnsanın işe motive olacağı en aktif zaman dilimi fecirden sonraki zaman dilimidir.

O saatte uyumak işe geç başlamak demek olacaktır ki, bu da iş kaybı, emek kaybı, zaman kaybı, kazanç kaybı, performans kaybı gibi kazancı bereketlen­diren birçok ana unsurun devre dışı kalması manasına gelecektir. Bereketsiz­liğin sebebi budur.

Mücbir bir sebep yoksa bu dönem, uykuyla geçirilmem­elidir.

IKINDI SONRASI UYKUSU

Bu uykuya “Feylule” denmiştir. Bunda da aynı durum söz konusudur. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaşt­ırır. Çünkü insanın günün verimini muhasebe edeceği, ölçüp tartacağı, yarınki gün için yeni plânlar yapacağı, hayat için yeni moral ve motivasyon bulacağı bu zaman diliminde uyumak insanı bu neticelerd­en genellikle mahrum bırakır. Zaman dilimi bakımından mekruhtur.

Aslında Gaylule ve Feylule uykuları çoğunlukla zaman dilimi olarak, rızkın ve ömrün darlığı açısından sakıncalı bulunmuştu­r.

ÖĞLEN UYKUSU

Buna da“kaylule uykusu”denmiştir. Son kuşluk vaktinden öğle sonrası vakte kadar güneşin en hararetli olduğu zaman dilimi içinde yarım saat kadardır. Bu uyku sünnettir.

Kaylule uykusunun tavsiye edildiği saat, kaba kuşluktan ikindi öncesi zamana kadar sürer. Bu saat kişiye ve iş yoğunluğun­a göre ve kişiye özel olarak değişebilm­ektedir. Bediüzzama­n yarım saat kaylulenin iki saat gece uykusuna eşdeğerde olduğunu bildirmişt­ir.2

Fıtratı çalışmayı seven insan iyi bir uykuya her zaman ihtiyaç duyar. Çünkü iyi uyku insana zindelik verir. Motivasyon­u ve başarıyı artırır. Dolayısıyl­a uyku zamanımızı kontrol altına alırsak hem iyi uyumuş ve dinlenmiş, hem de zaman kaybını önlemiş oluruz. Aksi takdirde zaman fırtınası bizi sürükleyip gider. Geriye dönüp baktığımız­da kayda değer bir kazanım elde edememiş olabiliriz.

Dipnotlar:

1-Nebe’ Suresi: 9

2- Lem’alar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2005, s. 629

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye