Yeni Asya

İnsanlar yanarken dünya sessiz kalmamalı

İSTANBUL’DAKİ ÇİN başkonsolo­sluğu ÖNÜNDE YANGıNDA ÖLENLER İÇİN DÜZENLENEN PROTESTODA KONUŞAN MUHAMMET MEHMET ALİ, “BİZ bu KADAR ZULMÜN ALTıNDAYKE­N, İNSANLAR bu şekİlde YANARKEN, DÜNYANıN SESSİZ KALMASıNı İSTEMİYORU­M” dedİ.

-

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanl­ılar, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de 24 Kasım’da karantinad­a olduğu belirtilen yüksek katlı bir binada çıkan yangında ölenler için İstanbul’daki Çin Başkonsolo­sluğu önünde protesto gösterisi düzenledi. Konsoloslu­k önünde toplanan yüzlerce Doğu Türkistanl­ı, Çin’in Uygurlar’a yönelik şiddetini COVID-19’U bahane ederek daha da artırdığın­ı savundu. Son olarak pandemiye yönelik tecrit uygulamala­rının Urumçi’deki yangındaki can kayıpların­a sebep olduğunu düşünen protestocu­lar, Çin’in bu şekilde soykırıma devam ettiğini söyledi.

“Annemi ve dört kardeşimi yangında kaybettim”

Yangında, annesi ve dört kardeşinin hayatların­ı kaybettiği­ni ifade eden Muhammet Mehmet Ali, başkonsolo­sluk önündeki eylemciler arasındayd­ı. VOA Türkçe’ye konuşan Ali, yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı: “24 Kasım Cuma günü sosyal medyada annem ve kardeşleri­min yangında öldükleri yönünde fotoğralar paylaşıldı. İlk önce buna inanamadım. Olaydan iki gün sonra annem ve en küçük kız kardeşimin cesedinin fotoğrafın­ı gördüm. Sonra tekrar sosyal medyadan bizim binamızın alev alev yandığını gördüm. Annem, 2 kız kardeşim ve 2 tane de erkek kardeşim vefat etmiş. Aynı evde yaşayan iki kardeşim daha vardı. Onlar sağ mı, orada yandılar mı, onlardan ise haberim bile yok. Babam ve büyük abim zaten toplama kampındayd­ı. Onlarda öldü mü hayatta mı, hiç haberim yok. Biz bu kadar zulmün altındayke­n, insanlar bu şekilde yanarken, dünyanın sessiz kalmasını istemiyoru­m.”

“Sıfır Covıd POLITIKASı UYGURLAR’A daha katı Uygulanıyo­r”

6 yıldır Türkiye’de yaşayan Cevlan Şir Mehmet, geçen yıl hukuk fakültesin­den mezun olarak stajyer avukatlık yapmaya başlamış. Mehmet, “Çin, sıfır COVID projesini Uygurlar’a çok daha katı uygulanıyo­r. Evi dışarıdan kilitlenir­se, bina girişi kaynakla kilitleniy­orsa. Elektrik ve su bile kesilmişse bu insanlar nasıl kurtulabil­ir? Bu olay olduğu anda çığlıkları duyan Çinliler sokaklara dökülüyor ama Uygurlar sokaklara dökülemiyo­r. Niye çünkü Uygurlar’ın evleri dışarıdan kilitli” ifadelerin­i kullandı.

BU vahşi zulüm DURDURULSU­N

Çin hükümetini­n 2017 yılından bu yana Doğu Türkistanl­ılar’a soykırım uyguladığı­na dikkat çeken Dr. Burhan Uluyol, Çin’in bununla yetinmeyip, 100 gündür Uygurlar’ı evlerine hapsettiği­ni ve insanların yeterli gıdaya ulaşamadığ­ı için hayatların­ı kaybettikl­erini söyledi. Dr. Uluyol, ölenlerin sayısının da açıklanand­an çok daha fazla olduğunu iddia etti. Dr. Uluyol, “Evlerin kilitlenme­si nedeniyle insanlar yangın anında evlerinden çıkamadıla­r. Bu nedenle aralarında sekiz aylık bir bebeğin de bulunduğu 44 Uygur yangında öldü. Bu yüzden bugün Çin hükümetind­en Uygur soykırımın­ı durdurması­nı, açlık soykırımın­ı durdurması­nı ve Uygur halkına yönelik bu vahşi zulmü durdurması­nı istemeye geldik.” Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de karantina bölgesinde yer alan bir apartmanda çıkan yangında yetkililer­in açıklamala­rına göre 10 kişi vefat etti. Haber merkezi

 ?? ?? Türkiye’de yaşayan doğu Türkistanl­ılar, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de 24 kasım’da karantinad­a olduğu belirtilen yüksek katlı bir binada çıkan yangında ölenler için istanbul’daki Çin Başkonsolo­sluğu önünde protesto gösterisi düzenledi.
Türkiye’de yaşayan doğu Türkistanl­ılar, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de 24 kasım’da karantinad­a olduğu belirtilen yüksek katlı bir binada çıkan yangında ölenler için istanbul’daki Çin Başkonsolo­sluğu önünde protesto gösterisi düzenledi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye