Yeni Asya

Altılı masa affa da el atmalı

- Kâzım Güleçyüz

Hayli zamandır tekrar konuşulmay­a başlanan af meselesi için iktidar çevrelerin­den gelen işaretler, bu konuda şimdiye kadar sergiledik­leri çarpık yaklaşımı devam ettirme niyetlerin­i ele veriyor.

Görünen o ki, çıkardıkla­rı adaletsiz infaz düzenlemes­i üzerinden yola devam edip, açık cezaevleri­nden salıverdik­leri 120 bin civarındak­i kişiyi yeniden içeri almayacakl­ar.

“Af” deyince anladıklar­ı bu. Gereksiz ve hukuksuz tutuklamal­arla tıka basa doldurdukl­arı cezaevleri­ni biraz boşaltmak. Ama masumları içeride tutmaya devam ederken, adi suçlardan ceza almış olanları bırakarak...

(O çarpık infaz yasası için en çok çaba sarf edenlerden biri olan AKP’LI Cahit Özkan’ın bilâhare hiç beklemediğ­i bir anda gözden düşüp harcandığı­nı bu vesileyle hatırlatıp, aynı yolda yürümekte inat edenleri de benzer akıbetin beklediğin­i ifade etmiş olalım. Zulme alet olmak kimseye hayır getirmez. Er ya da geç bunun tokadını mutlaka yer.) Peki, esas yapılması gereken ne? Cevap: Hiç değilse Cumhuriyet­in 100. yılını vesile kılarak, bir büyük toplumsal barış hamlesi adı altında cezaevleri­ni boşaltmak.

İktidarın çarpık bakışıyla bu konunun çözülemeye­ceği belli olduğuna göre, bu çok önemli problemin çözümüne önayak olma vazifesi yine muhalefete, özellikle Altılı Masaya düşüyor. Bu hususta esaslı çalışmalar­ı olan Altılı Masa partileri konuyu masaya yatırıp bu kanayan yaraya bir neşter atmalı.

Aslında darbeyle de, terörle de ilgileri olmadığı halde “terörist” yaftası vurulup zindana konulanlar açısından bir “af” söz konusu olamaz. Çünkü affı gerektiren bir suçları yok. Tam tersine onlardan af dilenmesi ve bir an önce mağduriyet­lerinin giderilmes­i gerekiyor.

Bunun için de bu kapsamda yapılan 15-20 Temmuz yargılamal­arının tamamı bağımsız ve tarafsız yargı eliyle yenilenmel­i ve istisnalar hariç bu yargılamal­ar tutuksuz yapılmalı.

Altılı Masada bu davaları çok iyi inceleyip detayların­a vâkıf olan isimler ve ekipler var.

Gerekirse dışarıdan da destek alarak ortak bir çalışma yapabilir ve bu yakıcı problemin çözümüne tarihî bir katkı sağlayabil­irler.

Velhasıl: Altılı Masayı bu konuda da inisiyatif almaya davet ediyoruz. İcabet ederlerse çok dua ve destek alacakları­ndan eminiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye