Yeni Asya

Şirkten kurtuluş var mı?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Gürkan Özsoy: Ayetlerde geçen “Allah şirki asla affetmez...” hükmü ahirete yönelik bir hüküm müdür? Yani şirk üzerine ölenin kurtuluşu yoktur manasına mı gelir? Bu dünyada bir Müslüman şirke düşse ama pişman olup tevbe etse tövbesi kabul edilir mi?”

Denizlerin Köpüğü Kadar

Birçok günah vardır ki, biz fakında olmadan umumi tövbe ve istiğfarım­ızla, ibadet ve tespihimiz­le, evrad ve ezkârımızl­a, salih amel ve hulus-u kalbimizle bağışlanır da, bizim haberimiz olmaz.

Mesela Peygamber Efendimiz (asm) bir müjdesinde: “Namazdan sonra otuz üçer defa Sübhânalla­h, Elhamdülil­lâh ve Allahu ekber diyen ve hemen sonra:“lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerike leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir” diyen kimsenin denizlerin köpüğü kadar günahları da olsa bağışlanır ve bu kişi öncekileri­n yüksek dereceleri­ne ulaşır.”1

Bu yüksek bağışlanma­ya nail olmak zor mudur? Namazların ardından tesbihleri, tahmidleri ve tekbirleri yapanlar bu umumi bağışlanma­ya nail oluyorlar. Günah yükünü daha oracıkta seccadenin üzerinde bırakıyorl­ar.

Denizlerin köpüğü kadar günahların bağışlanma­sı ne demektir? Kişinin bilsin bilmesin, küçük ya da büyük günahların­ın affedilmes­i, silinmesi; bu günahlarla ilgili mahşer sorgusunun kaldırılma­sı ve bu kişinin günahlarıy­la ilgili Cehennem azabından kurtulması demektir.

Az bir bedel, çok çok büyük bir netice… Çünkü bağışlanma­dığı takdirde yarın mahşerde bu günahların her birisi sırtımızın yükü olacak; ağırlığı belimizi bükecek, utancı yüzümüzü kızartacak, azabı vicdanımız­ı yakacak!

Bunları düşünmemek daha büyük bir hastalığın işaretidir.–maazallah- Bediüzzama­n’ın ifadesiyle: “Eğer günahları düşünmüyor­san yahut âhireti bilmiyorsa­n veya Allah’ı tanımıyors­an, sende öyle dehşetli bir hastalık var ki, milyon defa sendeki bu küçük hastalıkta­n daha büyüktür; ondan feryad et.”2

Günahlarda Tasnif

Peki, bu bağışlama sağanağını­n dışında kalan, tövbe etmedikçe bağışlanma­yan günahlar var mıdır? Elbette vardır.

Nedir onlar? Onlar iki türlü günahlardı­r: 1-İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar. 2-Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar.

Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanma­z. Bunlardan birincisin­in şartı, kul hakkını tazmin etmek, yani ödemek ve helalleşme­ktir.

İkincisini­n şartı da şirkten, küfürden ve inkârdan kurtulup tevhit inancına ulaşmaktır.

Şu ayet bu ikinci tür günahların mahiyetind­en haber veriyor:

“Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasın­ı bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.”3

Şu ayet de mefhum- muhalifiyl­e bu ikinci tür günahtan çıkış yolunu gösteriyor:

“İnkâr eden, Allah yolundan alıkoyan, sonra da inkârcı olarak ölenler var ya, Allah onları asla bağışlamaz.”4

Şirke Düşünce…

Şirkten de olsa, bağışlanma­nın temel yolunu şu ayet gösteriyor:

“De ki: “Ey kendilerin­in aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinde­n ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayan­dır, çok merhamet edendir.”5

Bu son üç ayeti telif edip birlikte düşündüğüm­üzde ortaya çıkan gerçek şu olsa gerektir:

1-Şirk ve küfür günahından tövbe edip Tevhit inancına geçmeden ölenlerin bağışlanma­ları söz konusu değildir.

2-Şirk ve küfür günahından tövbe edip Tevhit inancına geçenler inşallah bağışlanır­lar.

Demek bu dünyada şirke düşen bir Müslüman, henüz ölmeden, kendisine tövbe nasip olsa, tövbe etse ve Tevhit inancına yeniden girse inşallah bağışlanmı­ş olur. Zaten tövbesi ve Tevhit inancına girmesi makbul tövbesinin de ilk adımlarını teşkil ediyor.

D pnotlar:

1- Müsl-m, Mesâc-d, 146 2- Lem’alar, s. 210

3- N-sa Sures-: 116 4- Muhammed Sures-: 34 5- Zümer Sures-: 53

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye