Yeni Asya

İşte yenİlenen Aştİ

Türkiye’nin EN Büyük otobüs Terminalle­rinden Biri olan AŞTI’DE yıllar sonra BAŞLATıLAN yenileme çalışmalar­ının ilk ETABı Tamamlandı. Ekonomik ömrünü TAMAMLAYAN ısıtma, yangın merdivenle­ri, oturma grupları ve havalandır­ma sistemleri yenilendi.

-

AHMET TERZI

ankara Büyükşehir Belediyesi, her gün on binlerce vatandaşın kullandığı AŞTİ’NIN modern ve konforlu bir görünüme kavuşması için başlattığı yenileme çalışmalar­ını tamamladı. Çalışmalar kapsamında AŞTİ; toplantı alanı, ofis, kütüphane, sergi alanı ve çocuk oyun alanlarıyl­a yepyeni bir görünüme kavuştu. Türkiye’nin en büyük otobüs terminalle­rinden biri olan AŞTİ’DE yıllar sonra başlatılan yenileme çalışmalar­ının ilk etabında; ekonomik ömrünü tamamlayan ısıtma, yangın merdivenle­ri, oturma grupları, tavan aydınlatma ve havalandır­ma sistemleri tek tek yenilendi.

YENİ BÜFELER ESNAFLA BULUŞTU

İkinci etap çalışmalar­ı kapsamında ise AŞTİ’NIN giden yolcu katındaki mevcut büfeler kaldırılar­ak yerlerine 26 adet büfe yapıldı ve yan kanatlarda boşaltılan gişe yerlerine 10 dükkân tahsis edildi. Yenileme çalışmalar­ının ardından daha modern ve konforlu bir hâle getirilen büfeler, esnala buluşturul­du. Otobüs yazıhanele­ri de vatandaşla­rın ulaşımı ve yoğunluk bölgelerin­e göre yeniden düzenlendi. Toplam 8 milyon 920 bin TL maliyetle yenilenen otobüs yazıhanele­ri ve büfeler daha işlevsel bir hâle getirilmiş oldu.

ÖĞRENCİLER İÇİN DERS ÇALIŞMA SALONU

Yenilemeni­n üçüncü etabında gerçekleşt­irilen çalışmalar­la birlikte AŞTİ’YE; seyahat temalı bir kütüphane, üniversite öğrenciler­inin kullanabil­eceği bir de ders çalışma salonu, günlük kiralık ofis, toplantı salonları, sergi ve gösteri salonu ile çocuk oyun alanları yapıldı.

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURULACAK

Dünyanın dört bir tarafından seyahat eden vatandaşla­rı ağırlayan AŞTİ’NIN 20 bin metrekarel­ik çatı alanının 14 bin 500 metrekarel­ik kısmına ise güneş enerji sistemi (GES) kurulması için çalışmalar sürüyor. GES projesi ile terminalin tükettiği enerjinin yüzde 40’ını güneş enerjisind­en karşılayar­ak tasarruf etmesi sağlanacak. Çatının yenileme çalışmalar­ında ise yüzde 85 seviyesine gelindi.

AŞTİ YENİ YÜZÜYLE AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

BUGSAŞ Genel Müdürü Vecihi Halil İyigün hem gelen yolcu hem giden yolcu katında bulunan büfe ve stantları belli bir esasa göre daha düzgün ve kullanılab­ilir bir alana taşımaya devam ettiklerin­i belirterek, “Giden yolcu katında 12 büfe ve toplam 5 standın yerleri de hazırlandı, esnafımız taşınma işlemini de tamamladı. Giden yolcu katının inşaatı ise devam etmekte, yeni yıla girmeden tamamlayar­ak hizmete açacağız” dedi. Bilet satış gişelerini­n üstünde bulunan boş alanı da değerlendi­rerek sosyal alan hâline getirdikle­rini kaydeden İyigün, “Bu çalışmayı da tamamladık. Sadece açılış için gün sayıyoruz. Bu sosyal alan içerisinde çocuk oyun alanı, sergi alanı, okuma alanı ve kütüphane, 6 bölümlü toplantı alanımız mevcut” ifadelerin­i kullandı.

Nahçıvan

Özerk Cumhuriyet­i’nin Devlet Gümrük Komitesi, Azerbaycan Merkez Gümrük Komitesi’ne bağlandı. Azerbaycan-nahçıvan iş birliği, gümrük alanına da taşındı. Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, Nahçıvan Özerk Cumhuriyet­i Devlet Gümrük Komitesi’nin lağvedilme­sine ilişkin kararı imzaladı. Böylece Nahçıvan Özerk Cumhuriyet­i Milli Meclis Başkanına bağlı olan gümrük komitesi, doğrudan Bakü’deki merkezi yönetime bağlanmış oldu. Daha önce de Nahçıvan Özerk Cumhuriyet­i Devlet Güvenlik Servisi kaldırılar­ak merkezi yönetime bağlanmışt­ı. Azerbaycan’a bağlı fakat kendi anayasası da bulunan Nahçıvan Özerk Cumhuriyet­i’nin iç yönetimini Meclis Başkanı üstleniyor.

(TRT haber)*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye