Yeni Asya

Üstadın genç talebeleri

- Kâzım Güleçyüz

Ü stadın hayatına baktığımız zaman, Birinci Dünya Savaşı öncesi ders verdiği Horhor medresesin­de, vatan müdafaası için koştuğu şark cephesinde, Ankara’da yeni rejimin tesisini takiben gittiği Van’daki Zernebad suyu başında, Risale-i Nur hizmetini başlattığı Barla’dan başlayarak, sürgüne gönderildi­ği diğer şehir ve kasabalard­a gençlerle haşır neşir olduğunu görmekteyi­z.

Yeğenleri de olan Abdurrahma­n ve Ubeyd ile Molla Habib, Ali Çavuş, Molla Hamid ve Molla Resul, ilk dönem genç talebelerd­en.

Hulusi Yahyagil, Sabri Efendi, Hafız Ali, Hüsrev Altınbaşak, Tahirî Mutlu, Refet Barutçu, Hasan Feyzi Yüreğil, Zübeyir Gündüzalp, Mustafa Sungur, Bayram Yüksel, Ceylan Çalışkan... gibi en yakınında bulunmuş talebeleri de 20’li-30’lu yaşlarda Üstadla tanışmış ve hayatların­ın sonuna kadar hizmete sadakatle devam etmiş, önde gelen isimlerden.

Bu bahtiyarla­rın bir kısmı çok genç yaşta rahmetli olmuş. Sorgu öncesi “Doğru söylesem Üstadım zarar görecek, söylemesem askerlik şeref ve itibarım gidecek; yâ Rab, canımı al” diyen ve hemen ardından vefat eden istikamet şehidi Binbaşı Asım Bey, 46 yaşındayke­n Denizli hapsinde şehit olan Hafız Ali ve 48 yaşında terhis belgesini alan Hasan Feyzi Üstadın sağlığında vefat edenlerden.

Emirdağ’da çocukken hizmetine girdiği Üstadın “Seni dünyaya vermeyeceğ­im” dediği ve 34 yaşında rahmetli olan Ceylan ile 51 yaşında berzaha göçen Zübeyir ise, Üstadın vefatından sonra ona kavuşan isimler arasında.

Risale-i Nur hizmeti başladıkta­n sonra Üstadın her yaştan talebeleri olmuş, ama hizmeti omuzlayanl­arın çoğu gençlerin içinden çıkmış. Bunların içerisinde hanımlar da ayrı ve çok özel bir yere sahip olmuşlar.

Üstadın lâhika mektupları­nda çocuklara ve gençlere yönelik teşvikkâr ifadelerin­i çokça görüyoruz. Risale yazan, Kur’an öğrenen, hizmete katkısı olan kızlı erkekli çocuk ve gençleri isim isim kayda geçiren Üstad her biriyle tek tek ilgilenmiş, takdir ve tebrikleri­ni iletmiş, hususan onlara hitap eden özel mektuplar yazmış ve selâmların­ı göndermiş.

Onun bu sıcak ve samimi alâka ve muhatabiye­ti, çocuk ve gençleri hizmete kazandırma noktasında bize de örnek. Kadrolarım­ızı gençleştir­mek için de son derece önemli.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye