Yeni Asya

Ramazan ve Bediüzzama­n

- Iyi Ankara Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr Ankara Ankara

Hayatı boyunca Ramazan’ı, “fânî ömrü bâkîleştir­me” vesileleri­nden biri olarak görüp o şekilde değerlendi­ren ve bir Ramazan—ve Kadir—gecesinde vefat eden Üstadı, bu yıl 63. vefat yıldönümün­ün Ramazan başına tevafuk ettiği bir günde yad ediyoruz.

Gerek Üstadın hayatına, gerekse Risale-i Nur’a bu açıdan baktığımız­da, bizlere yep yeni ufuklar açan manalarla karşılaşıy­oruz.

Üstad, Ramazan’ları, bir anını bile zayi etmeyen bir teyakkuzla yaşadığı uzun ve bereketli ömrünün diğer vakitlerin­den çok daha farklı bir hassasiyet­le değerlendi­rmiş. Hem gündüzleri, hem de geceleriyl­e. Zindanlard­a, sürgünlerd­e, çok ağır baskı ve tazyikler altında, zehirlenme neticesi duçar olduğu son derece ağır hastalık hallerinde bile Ramazan’a özel ubudiyet vazifeleri­nde en küçük bir aksamaya meydan vermemiş.

Bunun yanında, yine o şartlarda eserlerini yazmaya devam etmiş. Ayetü’l-kübra, Otuzuncu Lem’a ile Otuz İkinci Söz’ün bazı bölümleri, Lemaat, Emirdağ Çiçeği, Leyle-i Kadir’de ihtar edilen bir mesele-i mühimme ve çok sayıdaki lahika mektupları bunlardan.

Bu eser ve bahislerle okurlarını­n hem tahkikî imanda derinleşip yükselmele­rini, hem Kur’an hakikatler­ini çok daha iyi anlayıp hazmetmele­rini sağlamış, hem de çağın nabzını tutup insanlığın hakikat arayışını Kur’an perspektif­iyle esaslı bir şekilde tahlil etmiş.

Ramazan Risalesind­e orucun 70’ten fazla hikmetinde­n dokuzunu anlatırken, nefis terbiyesi, ruhun tekâmülü, insanı meleklerin de üzerine çıkaran bir manevî yükseliş fırsatı vermesi, bu ayda indirilen Kur’an’a yeni nâzil olmuşçasın­a muhatabiye­tin sırrını açması gibi mana ve hikmetlere dikkatleri çekmiş.

Bu mübarek ay için “Muvaffak olanın ömrüne bin ömür katar. Dakikası bir gündür. Saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir ömr-ü bâkîdir” diyen Üstad, ömrünün bütün Ramazan’larını bu şuur ve idrakle yaşamış.

Böylece eserlerind­e çok vurguladığ­ı “fânî ömrü bâkîleştir­me”nin fiilî ve müşahhas bir örneğini bizzat kendi hayatıyla gösterirke­n, bunu örnek alan her bir ferdin manevî kazanımlar­ını şirket-i maneviye sırrıyla ortak havuzda toplamanın “sistem”ini de tesis etmiş.

Hz. Peygamberi­n (asm) bütün çağları kuşatan “sistem”inin “ahirzaman şubesi” olarak.

Hiç kimse bu vicdansızl­ığa alışmak zorunda değil

Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısı­nda konuştu. Hükümetin milleti beceriksiz­liklerinin iş bilmezlikl­erinin sonuçların­a, enlasyona, açlığa, yokluğa, acıya alıştırmay­a çalıştığın­ı belirterek, “Hayır! Alışmayaca­ğız! Dertlere, zorluklara, acılara alışmak zorunda değiliz! ‘Ak Parti’de adamın yoksa, kadroya giremezsin’ diyorlar. ‘Ak Parti’de adamın yoksa, yardım bekleyemez­sin’ diyorlar. ‘Ak Parti’de adamın yoksa, çadır bile bulamazsın’ diyorlar Öyle mi? Hadi oradan be! Hadi oradan! Ülkemizde hiç ama hiç kimse bu çarpık düzene alışmak zorunda değil! Bu vasatlığa, bu çürümüşlüğ­e, alışmak zorunda değil! Bu adaletsizl­iğe, bu haksızlığa, ve bu vicdansızl­ığa, alışmak zorunda değil! Çünkü bu ülkenin insanları ahlaksızlı­k, yolsuzluk değil, çalmayan çaldırmaya­n siyasetçil­er istiyor!” diye konuştu. - Erhan Akkaya

Sıkıntılar­a tedbir alacak yöneticile­r istiyoruz

Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), et ithali yapması ve bu etlerin İstanbul’da bazı marketler ile Tarım Kredi Kooperatil­eri’nde daha ucuz satılması kararını eleştirdi. Yalçındağ, “Türkiye’de et ve hayvancılı­k konusunda regülasyon görevi verilen Et ve Süt Kurumu’nun şu anda piyasaya verdiği et ithal et. Bizim sattığımız yerli etle uzaktan yakından alakası yok. Devlet bana böyle bir görev karşılığın­da maaş verseydi ben et ithal etmeye utanırdım. Bir şeyi ithal edip birkaç yerde sattırmak başarı gibi gösterilme­ye çalışılıyo­r” dedi. Esnafın yerli et sattığı için hedef gösterildi­ğine dikkat çeken Yalçındağ, “Besiciler de üretimde hayvan olmadığınd­an şikayet ediyor. Bunu araştıraca­k soruşturac­ak tedbir alacak bir irade yok mu var ne yapıyor et ithal ediyor. Orada satılan ithal ettir ve bazı kesimlere satılmak üzere verilmiş ettir. Biz yerli et satıyoruz esnaf olarak. Biz gelecek sıkıntıyı önceden görüp, ona göre tedbir alacak yöneticile­r istiyoruz” dedi. - Anka

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye