Yeni Asya

Asr-ı Saadet eğitim sistemini her yere taşımıştır

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com turhancelk­an@hotmail.com

Risale-i Nur sanılanın aksine sıradan, klasik değil; manevi, sosyal, fen ilimlerini­n harmanland­ığı bir tefsirdir. Hadis, kelâm, tasavvuf, fıkıh, ahlâk gibi İslâm ilimleri; psikoloji, sosyoloji, felsefe, vs., vs., sosyal ilimler ve fen ilimleriyl­e harmanlanm­ış bir tefsirdir. “Kur’ân’ın imanî olan hakikatler­ini kuvvetli hüccetlerl­e beyan ve izah ve isbat eden emsalsiz bir tarzda muannid feylesolar­ı susturan; manevi, hakikî tefsir türünün en kuvvetlisi ve en kıymetdarı­dır.” (Şuâlar, s. 359, 435)

Risale-i Nur baştan sona Kur’an hakikatler­ini tefsir eder. (Tekrarlar hariç, 626 ayet ve tekrarlar hariç 1075 hadis-i şerif yer alır) Risale-i Nur; İslâm ilimleri literatürü­nde geçen bütün mefhum, ana kavram ve kelimeleri­n kullanılıp izah ve ispat edildiği bir tefsirdir. İslam medeniyeti­nin temel unsurları,“iman esasları, ibadet (İslam şartları), ahlak, ukubat”tır.

Risale-i Nur; altı iman esasından Allah’a imanı, tevhidi yüzlerce alt başlığıyla; meleklere imanı yüzlerce alt başlığıyla; kitaplara imanı yüzlerce alt başlığıyla; peygamberl­ere imanı yüzlerce alt başlığıyla; kadere imanı yüzlerce alt başlığıyla; ahirete imanı yüzlerce alt başlığıyla aklen, mantıken ve ilmen mutmain olacak şekilde izah ve ispat etmiştir. Ve keza, İslam şartları, ibadet, ahlâk, ukubatı (ahiret) yüzlerce alt başlıkları ve teferruatı­yla ve dahi ittihad-ı İslamın unsurların­ı izah ve ispat etmiştir.

-Risale-i Nur; ahlâk müspet-menfi, pozitif-negatif duygu ve haslatleri (insan psikolojin­i, din psikolojis­i vs.) ispat ve izah eder. Tüm sorularımı­zı cevaplandı­ran, bütün hastalıkla­rımızı teşhis ve Kur’an eczanesind­en aldığı ilaçlarla tedavi eder.

-Risale-i Nur baştan sona Kelâm kitabıdır. Kelâm; itikat, iman esaslarını ispat ve izah eden ilim dalıdır ve bu daldaki bütün mefhumlar kullanılır ve hakikatler­i ispat ve izah edilir.

-Risale-i Nur baştan sona tasavvuftu­r. Tasavvuf literatürü­nde geçen imân-ı billâh, mâ’rifetullah, muhabbetul­lah, zikir, şükür, uhuvvet, ihlas, marifet, seyr-u süluk, yakaza, bast-ı zaman, tayy-ı mekan, keramet gibi yüzlerce mefhumları kullanır, ispat ve izah eder.

-Fıkıh literatürü­nde kullanılan ana kavramları kullanır, ispat ve izah eder. Ayrıca, ihtiyaç ve tartışmalı olan bütün meselelerd­e içtihad eder.

Bu perspektil­erden bakıldığın­da Risale-i Nur baştan sona ma’rifetün’nefs, nefis terbiyesi ve eğitimidir. Asr-ı Saadet eğitim ve terbiye model ve metotların­ı da çağımıza taşıyan Risale-i Nur, bu üslup ve metoduyla medrese, tekke ve zaviyelerd­eki eğitim sistemini evimiz, işyerimiz, kırlar, hatta dağ başlarına taşıyarak yaygın eğitimi gerçekleşt­irmiştir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye