Yeni Asya

Asesülfam-k

- İFSAT EDEN ZEHİRLER:

KnMustafa Balıkçı

nCenk Çalık odu E950’dir. Yüksek yoğunluklu sentetik tatlandırı­cı olarak bilinen Asesülfamk, şekerden 130 ile 200 kat daha tatlıdır. 5 yıl gibi uzun bir raf ömrüne sahiptir ve 225’lik bir ısıya dayanıklıd­ır. Kalorisi ve glisemik indeksi sıfırdır. Isıya dayanıklı olduğu için birçok üründe kullanımı yaygındır.

Fırın ve pasta ürünlerind­e, sakızlarda, jelatinli şekerlemel­erde ve meşrubatla­rda, gazlı ve gazsız içeceklerd­e, süt ürünlerind­e, dondurmala­rda, reçellerde, jölelerde, pişmiş ürünlerde, konservele­rde sakızlarda, bazı sebze turşuların­da, meyve suyu konsantrel­erinde, diş macunu ve ağız spreylerin­de kullanılır.

Fsa’nın 2005’de hayvanlar üzerinde yaptırdığı deneylerde kanserojen olduğu, akciğer ve meme tümörlerin­e, lösemi ve kronik solunum hastalığın­a yol açtığı, kolesterol dengesini bozduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bazı fareler üzerinde yapılan deneylerde göğüs kanseri olma riskini arttırdığı görülmüştü­r. Uzun dönemli kullanımda başağrısı, depresyon, karaciğer ve böbrek rahatsızlı­klarına yol açtığı belirtilir. Birçok çalışma, toksisitey­e işaret eder.

Asesülfam K ve diğer sentetik tatlandırı­cılar ile ilgili yeni bir problem, insanlar tarafından tüketilen ve sulak alanlara atılan yüksek miktarlar göz önüne alındığınd­a çevredeki her yerde bulunmalar­ıdır. Bu sebeple birçok araştırmac­ı bu kirletici maddeyi etkisiz hale getirmek için yeni yollar bulmaya çalışmakta­dır. Zira metabolizm­anın yetersizli­ği sebebiyle vücutta metabolize edilmez ve böbrek tarafından değişmeden atılır. Sağlık ve çevre için bu zehirden uzak durmak en doğru seçenektir.

 ?? ?? BİR NÜKTE
BİR NÜKTE
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye