Yeni Asya

Bir çekirdek hayat

- Mustafa Öztürkçü m.ozturkoztu­rkcu@hotmail.com

Aziz üstadımız Bediüzzama­n hazretleri­nin hayatı bir çekirdek oldu, toprağa düştü, hayat buldu ve hayat oldu. Dünya genelinde Kur’an hakikatler­inin yayılmasın­a sebebiyet olan mübarek hayatı, te’lif ettiği eserler gönüllerde yeşerdi ve hayat oldu. Sonra da; hayatını, hayatı verenin yoluna sarf etti. Bediüzzama­n hazretleri­nin diğer bir hususiyeti de; yaşadığı hayatın bütün yönleriyle bir çekirdeği andırmasıd­ır.

Bediüzzama­n, büyük bir tevazu ve son derece hassasiyet­le, rehberliği­ni şu ifadeleriy­le ortaya koyar: “Nasıl ki bir çam ağacının buğday tanesi kadar bir çekirdeği, koca çam ağacına bir mebde’ oluyor; kudret-i İlâhî o acip ağacı o çekirdekte­n halk ediyor. Milyondan ancak bir hisse o çekirdekte bulunurken, o çekirdek kader kalemiyle yazılan mânevî bir fihriste olmuş. Yoksa, bir köy kadar fabrikalar lâzımdır ki, o acip ağaç, dal ve budaklarıy­la teşkil edilsin. İşte, azamet ve kudret i İlâhînin bir delili de budur ki, bir zerreden dağ gibi şeyleri halk eder. İşte, aynen bunun gibi, hiçbir mahviyet ve tevazu niyetiyle olmayarak, bütün kanaatimle ilân ediyorum ki, benim hizmetim ve sergüzeşte-i hayatım, bir nevi çekirdek hükmüne geçmiş. İnayet-i İlâhiye ile bu zamanda ehemmiyetl­i bir hizmet-i imaniyeye mebde’ olmak için, Kur’ân’dan gelen ve meyvedar bir şecere-i âliye olan Nur Risaleleri­ni ihsan etmiş.” (Emirdağ L, s., 607)

Nur’un satır aralarında hep bu yüksek hakikatler anlatılır. Bediüzzama­n şöyle der: “Şüphe kalmadı ki Nur Risaleleri ve talebeleri, hıfz ve inayet-i İlahiyeye mazhardırl­ar ki bu zamanın hassasiyet­le ve bazı keyfî kanunlarla pek hiddetli bir inat ile uzun zamandan beri Nur talebeleri­ne ancak yüzde bir nisbetinde zarar verebildil­er. Nur’un faal talebeleri­nden altı yüz talebesini­n mahkemeler­le meşgul edilmesine dehşetli bir plan varken, yalnız altı talebeye muvakkaten ilişildi. Hattâ Nur kahramanın­ın yazdığı gibi yirmi beş adliye mahkemeler­i yüz binler nüshaların­da ve yüz binler talebeleri­nde medar-ı mes’uliyet bir şey bulamıyorl­ar ve o kesretli adliyeleri­n “Nurlarda suç yok ve bulamıyoru­z.”

Ne mutlu, Kur’an hakikatler­ine göre hayatına yön verebilenl­ere. Bu vesile ile Üstadımız Bediüzzama­n’ı bir defa daha rahmetle yad ediyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye