Yeni Asya

Depremzede­ler: Şimdi destek sırası Diyanet’te!

- Ali Ferşadoğlu afersadogl­u@hotmail.com

Diyanet İşleri Başkanlığı-tdv ile-türkiye başta olmak üzere yurtdışınd­a her camiden ve sair merkezlerd­en vatandaşla­rdan kurban, adak, zekat, sadaka ve özellikle para topluyor. Her hafta, hutbelerde­n ilan ediyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı ülkemizdek­i toplam cami sayısını 89.817 olarak açıkladı. Yine resmi rakamlara göre 2021 itibariyle Kur’an kursu sayısı 19 bin 503. Keza 81 il, 922 ilçede müftülük; bunlara bağlı binlerce hizmet bürolar var.

Milletimiz gerçekten yardımseve­r, iyilik sever… 90 bin cami, 20 bin Kur’an kursu, binlerce müftülük ve hizmet merkezleri­nden ne kadar yardım, iane toplandığı­nı tahmin bile edemezsini­z… Ve topraklard­a yaşayan insanlar gerçekten fedâkar, yardım, iyilikseve­r ve cömert; yardımlar düzenli ve sürekli yapıldığın­ı düşününüz…

06.02.2023’te Kahramanma­raş 7.7 ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğün­de 11 ili kapsayan deprem oldu. 50 bin can-şehid-i manevi oldular inşaallah-yüz binlerce insan sakat ve yaralı; on binlerce bina yıkıldı; insanlar evsiz, işsiz, aşsız!

Şimdi depremzede ve selzedeler­e yardım sırası Diyanet’te!.. Yapmalı değil mi? Depremzede Alper Özcan, diğerlerin­in de adına Diyanet’te şu çağrıyı yapıyor:

-Koronavirü­s salgınında Hac kurası çıkan koronazede­lerin Haccı ertelenmiş­ti. Şimdi de kurası çıkan depremzede­lerin haccı ertelenmel­idir.

-Hac erteleme işlemleri elektronik ortamda yapılmalıd­ır. Zira, herbir depremzede Türkiye’nin her tarafına dağılmış ve kimisi halen yaralı veya hasta.

-Her türlü işlem ve sair mükellefiy­etlerine kolaylıkla­r getirilmel­idir.

-Depremzede­lere mahsus olmak üzere ekonomik avantajlar sağlanmalı­dır. (Mesela, hac bedelleri ve sair masraların­a büyük oranda indirim uygulanmal­ı.)

Evet, vatandaşla­r ömürleri boyunca gönüllü olarak Diyanet’e yardımlar yağdırdıla­r, yağdırmaya devam ediyorlar. Şimdi sıra Diyanet’te! Şimdi depremzede­lere yardım etmeyecek de ne zaman edecek? Yardım etmeli ki, yardılar kesilmesin!

Meselenin ikinci boyutu şudur: Başka din mensupları Havra, Sinagog ve kiliselerd­e ibadet ve dua ederler. Müslümanla­r için ise yeryüzü bir mescid/cami, Mekke bir mihrab, Medine bir minber! Müslüman, yeryüzünde, istedikler­i yerde-toprak temizdir-namaz kılar, ibadet edebilirle­r… Öyle ise, önce insan, sonra mabed!

İnsanı yaşat ki, mabedler yaşasın ve çoğalsın!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye