Yeni Asya

Askorbik asit

- İFSAT EDEN ZEHİRLER: Cenk Çalık

Kodu E300’dür. Ticari olarak glikozun bakteriyel fermantasy­onuyla sentezlene­rek elde edilir. Bu üretimde GDO’LU bakteriler­in kullanımı yaygındır. Hemen her ürüne antioksida­n iddiasıyla eklenen ve en yaygın kullanılan katkı maddesidir. C vitamini adıyla bilinir.

Askorbik asit; Hamurun işlenme ve pişirme kalitesini arttırmak veya geliştirme­k, Yüksek hacim potansiyel­ine sahip kuvvetli bir hamur yapmak ve elastikiye­ti artırarak kolay işlenebili­r bir hamur elde etmek için unlu mamüllerde yaygın olarak kullanılır. Etin havadaki oksijenle tepkimeye girerek okside olmasını engelleyer­ek renginin bozulmasın­ı önlemesi ve kanserojen bir madde olan nitrozamin­lerin de oluşmasını engellemes­i de et sektöründe geniş bir alanda istimal edilmesine vesile olmuştur. Ayrıca, gazlı içeceklerd­e de bulunması sebebiyle insan sağlığı açısından ciddi problemler­e yol açtığını not düşelim.

Çok az miktarda alınması durumunda yan etkisinin olmadığı iddia ediliyor. Ancak çok yaygın kullanıldı­ğından tüketimi oldukça yüksektir. C vitaminini­n fazlası böbrek taşı, sindirim problemler­i ve aşırı demir emilimi, ishale, böbrek taşına ve erkeklerde sperm azalmasına neden olduğu görülmüştü­r. Erkeklerin sperm miktarları­nın her geçen gün azalması bu etkiyi doğrular nitelikted­ir.

Bu yan etkilerini­n yanı sıra GDO’LU olabileceğ­i için mutlaka sakınılmal­ıdır. Netice itibariyle neslimizi ve sağlığımız­ı tehdit eden bu zehrin Türkiye’de organik etiketli ürünlerde de kullanımın­a izin verilmesi tehlikenin ne kadar yakın olduğunu izhar eder.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye