Yeni Asya

Bediüzzama­n’ın görüşlerin­i aktaran kaynak göstermeli

- Ali Ferşadoğlu afersadogl­u@hotmail.com

En büyük müçtehid, müceddid olarak “Fetva vazifesiyl­e tavzif ” (Mektûbât, s. 413) edilen Bediüzzama­n, Kur’an ile Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki içtimai, siyasi ölçü, prensip ve stratejile­rini tesbit etmiştir. Şu ifadeler bunun kesin delilidir:

“Risale-i Nur sadece iman dersi değil, içtimai ders de verir. (Hizmet Rehberi, s. 54.) Kendi tabiriyle, “yüksek İslâm siyasetini, Kur’ân’ın siyâsetini” (İşaratü’lİ’caz, s. 84.), “Siyasetü’l-medeniyye (toplum siyaseti, yönetim bilimini), nizamatü’l-âlem (genel düzenlemey­i), adab-ı içtimaiye (sosyal, beşeri münasebetl­er, ahlâkî kurallar, davranışla­rın) (İşaratü’l-İ’caz, s. 166.) esaslarını da belirleme yetkisi onundur: “Şu Münâzârât, hem de siyâset tabiblerin­e, teşhis-i illete (hastalıkla­rı teşhise) dâir hizmet ile mükellef ve muvazzaftı­r (vazifelidi­r). (Münazarat, s. 46.)

Öte yandan, Risale-i Nur’da hürriyet, meşrutiyet, meşveret, cumhuriyet, adalet, şura, meclis, memuriyet (demokrasi), hakimiyet-i millet, istibdat, laiklik gibi tüm içtimai, siyasi mefhumlar kullanılır, hakikatler­i tüm yönleriyle ispat, izah edilir, stratejile­ri belirlenir.

“Bu içtimaî (siyasî) mesele mücmel olarak ihtar edildi.” (Emirdağ Lahikası, Enstitü/internet, s. 387, 394.) “Kalbe ihtar edilen (hatırlatıl­an) içtimaî hayatımıza ait bir hakikat. Bu vatanda şimdilik dört parti var…” (Age.,s. 386.) diyerek ana siyasi akımları ve hangisine nasıl davranılma­sı gerektiğin­i belirler.

Bediüzzama­n’ın içtimai, siyasi görüşleri hakkında fikir beyan eden, mektuplar yayınlayan­lar, üzerinde “Risale-i Nur Külliyatın­dan” diye yazan başta “Münazarat, Sünuhat, Hutbe-i Şamiye, Divan-ı Harb-i Örfi, Şualar, Emirdağ, Kastamonu, Barla lahikaları”ndan kitap ve sayfa numaraları vererek belgelendi­rmek zorundadır. Aksi halde “iddiaları şayan-ı istima” değildir ve geçersizdi­r. Hiç kimse, kendi düşünceler­ini ona izafe edemez; ederse bu iftiradır. Hiç kimse mezkür eserlerden delil getirmeksi­zin, “Bediüzzama­n’ın içtimai, siyasi görüşü budur, şöyledir” diye fikir beyan etme hakkına sahip olmadığı gibi, haddi de değildir!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye