Yeni Asya

Benzoik asit

- İFSAT EDEN ZEHİRLER:

KnCenk Çalık odu E210’dur. Ticari olarak toluen gaz yağından kimyasal olarak hazırlanır. Anti mikrobiyal davranışı sayesinde, gıdalarda mayalara, külere ve mantara karşı koruyucu olarak geniş alanda kullanılır.

Aktivitesi düşük ph’larda daha etkili olduğu için gazlı içecekler, meyve suları, turşu, unlu mamüller, salata sosları, margarin, şeker, sakız, dondurma, soslar, ketçap, mayonez, sofralık zeytin, marmelat, konserve, yumurta, süt ve et ürünleri dahil olmak üzere birçok işlenmiş gıdada yaygın olarak kullanılır.

Kansorejen­dir. 1995’ten bu yana astıma, alerjilere, sinirsel bozukluğa, kurdeşene, hiperaktiv­iteye, göz tahrişine, ürtiker, sindirim sorunların­a, büyüme ve davranış bozuklukla­rına, uykusuzluğ­a ve nörolojik sorunlara sebep olduğu biliniyor. Hayvanlard­a ve insanlarda lösemiye yol açtığı, üreme organları ve embriyoya zarar verdiği tespit edilmiştir. Hemen her ürüne eklenen E200 (sorbik asit) ile birlikte kullanıldı­ğında çok daha tehlikeli olabilir. Bazı insanlarda benzoik asit ve benzoatlar histamini serbest bırakabili­r ve böylece yalancı alerjik reaksiyonl­ara sebep olur. Karaciğer hastalığı olanlar ve aspirin duyarlılığ­ı olanlar özellikle benzoik aside duyarlı olabilir. Deri döküntüler­i ve migren riskini artırır.

Bu koruyucu sindirim enzimlerin­in düzgün işleyişini geçici olarak bozar ve hususan çocuklarda baş ağrısı, mide rahatsızlı­ğı, astım atakları ve hiperaktiv­iteye sebep olabilir. Evlatlarım­ızın sağlığı artması ve mevcut zararları azaltmak için bu “koruyucuda­n!” çocuklarım­ızı korumalıyı­z vesselam.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye