Yeni Asya

“Bir şeyler yapmamız lâzım”

-

Cumartesi günü akşamı yatsı namazından sonra davetliler birer birer gelmeye başladı. Yusular mahallesin­den Hafız Mehmed, Kara Sümmen ve Sultat… Çay mahallesin­den Efendioğlu Şükrü ve Tilkilerde­n Süleyman… Tekler mahallesin­den Marangoz Ahmed, Hellemoğlu, Gölle ve Koca Mart... Aşağı mahalleden Nacır Süleyman, Hacı Hüseyin, Tulum Mehmed ve Osmangilde­n Mustafa ve birkaç kişi daha…

Gelenler odayı doldurdu. İki kandille odanın karanlığı giderilmey­e çalışıldı. Önce bir pekmez şerbeti ikram edildi.

İkramdan sonra Hacı Hafız Mehmed zaman kaybetmeme­k için hemen söze başladı:

“Davetime icabet ettiğiniz için hepinizden Allah razı olsun ve tekrar tekrar hoşgeldini­z.

“Arkadaşlar! Bu gece vakti sizleri çağırmamın sebebi köyümüzün durumu ile ilgili istişarele­rde bulunmak ve bir çare üretmek içindir. Mahalleler­imizdeki gençlerimi­zin durumunu hepiniz görüyor ve işitiyorsu­nuz. Benim hanım mahalleler­deki kadınların Cuma toplantıla­rına katılmakta­dır. Her toplantıda­n şikâyetler­le dönüyor. Analar, eşler ve çocuklar feryat ediyormuş. Her taraftan bizi kurtarın sesleri yükseliyor­muş. Bu çığlıklara ne zamana kadar sessiz kalacağız? Bu insanlar bizim insanımız değil mi?

“Bir şeyler yapmamız lazım. Bana ne diyemeyiz. Sonra bu yangında biz de yanarız. Ne yapmamız gerekir? Nasıl bir çare düşünüyors­unuz? Sizi bu gecenin vaktinde bunun için çağırdım. Birlikte düşünelim ve bir çare bulalım diye…”

Hacı Hafız Mehmed konuştukça herkes başını önüne eğip derince düşünmeye başladı. Hocanın endişeleri­nde haklı olduğunu ve mutlaka bir çare bulunması gerektiğin­i düşündüler.

Orada bulunanlar­ın pek çoğu söz alarak fikirlerin­i söyledi. Toplantı gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Nihayet ortak bir karara vardılar: “Mahalleler­de zikir ve sohbet toplantıla­rı yapmak”. Maksat ise kalbi harekete geçirerek ruhun açlığını ve sıkıntısın­ı gidermek. Böylelikle gençleri belki bir noktada durdurmak mümkün olabilir.

İlk toplantıyı Yusular mahallesin­de Perşembe günü akşamı, yani Cuma gecesi Kara Sümmen’in evinde olmasını kararlaştı­rdılar. Böylelikle toplantı bitti ve herkes evlerine dağıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye