Yeni Asya

Nur Talebeleri hürriyetçi ve demokrattı­r

- Ali Ferşadoğlu Muhammed Yusuf Akbaş afersadogl­u@hotmail.com

Bediüzzama­n, “Hürriyet îmanın hassasıdır (özelliğidi­r). Hürriyet, Rahman olan Allah’ın bir hediyesidi­r. Meşveret, Meşrutiyet-i şer’iyyedir.” (Beyanat ve Tenvirler, s. 40, 21.) Meşveret, “Ve işlerde onlarla istişare et. (Ali İmran Suresi, 159), ‘Onların aralarında­ki işleri istişare iledir.” (Şura Suresi, 38) mealindeki ayetlerle Kur’ân’ın emridir.” der ve ilave eder: “Hürriyeti sû-i tefsir etmeyiniz (kötü yorumlamay­ınız)” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 77.) demiştir. Çünkü, “Hürriyet, müraât-ı ahkâm (hükümlere uymak) ve âdâb-ı Şeriat ve ahlâk-ı hasene ile tahakkuk ve neşv ü nema bulur.” Yani, hürriyet, İslâm’ın hükümlerin­e uyma, Şeriatın, dinin ahlak, edep ve terbiye kaideleri ve aklın ortaya koyduğu güzel huylar ile filizlenir, serpilip gelişir.

“Meşrûtiyet (demokrasi) hâkimiyet-i millettir… Umum akvamın sebeb-i saadetidir (tüm milletleri­n mutluluk sebebidir)… Bütün eşvak ve hissiyât-ı âliyeyi (şevk, müspet ve ulvi, hisleri, duyguları) uyandırır; uyku bes, siz de uyanınız. İnsanı hayvanlıkt­an (sürü olmaktan, güdülmekte­n) kurtarır; siz de tam insan olunuz. İslâmiyeti­n bahtını, Asya’nın taliini açacaktır. Size müjde.” (Beyanat ve Tenvirler, Enstitü/internet, s. 47.)

“Cumhuriyet ki, adalet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten (gücün hukukun emrinde olması, kuvvetin kanununla sınırlanma­sından) ibarettir. (Haşiye: O zaman Meşrutiyet; şimdi o kelime yerine Cumhuriyet konulmuş.” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 65.) “Madem hürriyetin en geniş şekli cumhuriyet­tir”; (Tarihçe-i Hayat, s. 204.)

cümlesinde geçtiği gibi, “hürriyet, meşrutiyet/demokrasi, cumhuriyet” aynı anlamda ve biribirini­n aşamalarıd­ır.

“İstibdat, zulüm ve tahakkümdü­r.

Meşrutiyet, adalet ve Şeriattır. Padişah, Peygamberi­mizin emrine itaat etse ve yoluna gitse halîfedir. Biz de ona itaat edeceğiz. Yoksa, Peygambere tabi olmayıp zulüm edenler, padişah da olsalar haydutturl­ar.” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23.)

“Demokratla­r Nurcular ile müttefikti­r… Nurcular Demokratla­ra bir nokta-i istinaddır.” (Beyanat ve Tenvirler, s. 200-202.) Nurcular, demokratla­ra, “yardımcı olur ve dost olur ve ihtiyat kuvveti hükmünde onlara bir nokta-i istinat olur. (Emirdağ Lâhikâsı, s. 140.)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye