Yeni Asya

Sahura kalkmak çok faydalı

‘Sahurun yapılması gerekir’

-

Uzmanlar, Ramazan ayında sahura kalkmanın sağlık açısından daha doğru olduğunu, sağlığın korunması için sahura gerekli özenin gösterilme­si önerisinde bulundu.

Türk

Böbrek Vakfı Diyetisyen­i Gökçen Efe Aydın, sahurun önemine değindi. Aydın, ramazan ayında oruç tutanların iftara hafif yemeklerle başlaması gerektiğin­i, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesini­n uygun olduğunu belirtti.

“Enerji veren ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmeli” önerisinde bulunan Aydın, “Oruç tutanların sahura kalkmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahura kalkılmadı­ğında oruç tutan kişide açlık süresi en az 20 saati bulacaktır. Bu süre ise ciddi sağlık sorunların­a neden olabilir. Açlık süresini aşağıya çekmek için sahura kalkmak sağlık açısından doğru olur” ifadelerin­i kullandı.

Bezmialem Vakıf Üniversite­si Hastanesi Diyetisyen­i Hatice Kübra Ekti, oruç tutarken sahura kalkmamanı­n, sık yapılan bir hata olduğuna dikkati çekti. Sahurun insanı oruca hazırlayan en önemli öğün olduğunun altını çizen Ekti, gece çeşitli sebeplerde­n dolayı sahura kalkmayıp belli bir saatten sonra bir şeyler yiyip yatan kişiler için şu değerlendi­rmelerde bulundu:

“Bazı insanlar kendilerin­ce haklı sebeplerle sahura kalkmak yerine, biraz geç saatlerde sahur niyetine yiyip yatmayı tercih ediyorlar. Ancak bu hatalı bir eylem. Sahurda tükettiğim­iz besinler bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak ve sıvı kaybından etkilenmem­izi en aza indirecekt­ir. Bu nedenle sahurun muhakkak vaktinde ve atlanmadan yapılması gerekir.” Kaynak - aa

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye