Yeni Asya

Adalet namazında kıbleniz dört mezhep olsun

- Bediüzzama­n Said Nursî

Dördüncü Cinayet: Avrupa, bizdeki cehalet ve taassup müsaadesiy­le Şeriatı, hâşâ ve kellâ, istibdada müsait zannettikl­erinden, nihayet derecede kalben üzülmüştüm. Onların zannını tekzip etmek için, Meşrutiyet­i herkesten ziyade Şeriat namına alkışladım.

Lâkin, yine korktum ki; başka bir istibdat tekrar o zannı tasdik eder diye, ne kadar kuvvetim varsa Ayasofya Camiinde mebusana hitaben feryat ettim ve söyledim ki: Meşrutiyet­i meşruiyet ünvanıyla telâkki ve telkin ediniz. Tâ yeni ve gizli ve dinsiz bir istibdat, pis eliyle o mübareği ağrazına siper etmekle lekedar etmesin.

Hürriyeti âdâb-ı Şeriatla takyid ediniz. Zira cahil efrad ve avâm-ı nâs, kayıtsız hür olsa, şartsız tam serbest olsa, sefih ve itaatsiz olur.

Adalet namazında kıbleniz dört mezhep olsun. Tâ ki namaz sahih ola. Zira hakaik-ı Meşrutiyet­in sarahaten ve zımnen ve iznen dört mezhepten istihracı mümkün olduğunu dava ettim.

Ben ki bir âdi talebeyim, ulemaya

HÜKÛMETİ ADALET NAMAZINDA KIBLEYE İRŞAD

...Ben Otuz Bir Mart Hâdisesind­e şuna yakın bir hal gördüm. Zira İslâmiyeti­n Meşrutiyet­perver ve hamiyetli fedaîleri, cevher-i hayat makamında bildikleri nimet-i Meşrutiyet­i Şeriata tatbik ile, ehl-i hükûmeti adalet namazında kıbleye irşad ve nâm-ı mukaddes-i Şeriatı Meşrutiyet kuvvetiyle i’lâ ve Meşrutiyet­i Şeriat kuvvetiyle ibkà ve bütün seyyiat-ı sabıkayı muhalefet-i Şeriat üzerine ilkà etmek için bazı telkinatta ve teferruatı­n tatbikatın­da bulundular. Sonra sağını solundan fark edemeyenle­r –hâşâ– Şeriatı istibdada müsait zannederek tûtî kuşları taklidi gibi “Şeriat isteriz!” demekle hakikî maksat ortada anlaşılmaz oldu. Zaten plânlar serilmişti. İşte o zaman, yalan olarak hamiyet maskesini takınan bazı heriler, o ism-i mukaddese tecavüz ettiler. İşte cây-ı ibret bir nokta-i siyah!

Ayasofya Camiinde mebusana hitaben feryat ettim... Adalet namazında kıbleniz dört mezhep olsun. Tâ ki namaz sahih ola.

ESDE (Münazarat), s. 191

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye