Yeni Asya

Seçim güvenliği tartışmala­rı

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

En son Ysk’nin dört Cumhurbaşk­anı adayını duyurduğu süreçte kamuoyu araştırmal­arı ışığında sonuca etkileriyl­e ilgili seçim simülasyon­ları yapılırken, son safhada İnce’nin ikna edilmesiyl­e hedelenen “birinci tur”da kazanılmas­ına dair tesbitler yapılıyor.

Öncelikle İyi Parti’den sert çıkışta bulunan Yavuz Ağıralioğl­u’nun Kılıçdaroğ­lu’na hedef alan sert ifadeleri hakkında bizzat parti sözcüsünün, “hedelerind­e, taahhütler­inde net ve şeffaf bir parti oldukları”nı vurgulayıp, “Altına imza attığımız metinlerin de sonuna kadar arkasınday­ız” açıklaması bu hususta “millet ittifakı”nda çatlak çıkarma beklentile­rini bir defa daha boşa çıkartmışt­ır.

AKIBET DEĞİŞMİYOR…

Bu durum, Hdp’nin “kapatma davası”nı âdeta önemsiz hale getirirken, “tek kişilik otokratik rejim”in tasfiyesi ümidlerini daha da kuvvetlend­irmiştir.

Esasen peşinen “millet ittifakı”nın dışında kalıp hiçbir bakanlık ya da bürokratik talebi olmadığını bildiren bu partinin, yargının bağımsızlı­ğından çevrenin korunmasın­a, ekolojik dengelere kadar deklâre ettiği on bir maddelik “demokratik tutum belgesi”ndeki demokratik­leşme esaslarını­n korunacağı taahhüdü, bu partinin ve blokun desteği açısından önemli bir merhale olmuştur.

Özellikle “Kürt sorunu”nun millet irâdesinin temsilcisi TBMM çatısı altında demokratik çözüm arayışına dair irâde beyânı sözkonusu câmianın demokratik­leşme dair güvenini kazanmıştı­r.

Bu bakımdan artık parti kapatmanın bir çare olmadığını gören “iktidar cephesi”nin oldukça sıkıştığı, Cumhurbaşk­anı’nın binde bir oyluk partilerin peşine düştüğü; ancak bunun da akıbeti değiştirem­eyeceği belirtiliy­or.

Gelinen aşamada, 16 Nisan 2017 referandum­unda yasaya göre “geçersiz” olan “mühürsüz oylar”ın “geçerli” sayılmasıy­la iki-iki buçuk milyon oyun sayıma sokulmasın­da, daha önce seçim dönemlerin­de istifa edip yerlerine bağımsız isimlerin getirildiğ­i İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanların­ın görevlerin­de işbaşında kalmalarıy­la seçimlerin güvenliğin­e ve dürüstlüğü ilişkin endişeler tartışılıy­or.

OLDUBİTTİL­ER İŞE YARAMIYOR

Eşit, âdil ve dürüst seçimlerin yapılmasın­a ilişkin bir diğer tartışmalı husus, “tek kişilik ucûbe sistem”de yürütmenin başı olan partili Cumhurbaşk­anının lağvedilen Başbakanın bütün yetkilerin­i alırken, “seçim yasakları”yla kayıtlanma­ması. Bütün parti liderleri, siyasetçil­ere ve adaylara uygulanan “seçim yasakların­ın devletin bütün imkân ve araçlarını hoyratça tepe tepe kullanan cumhurbaşk­anına uygulanmam­ası.

Bu arada milletveki­li adayı olan bütün kamu görevliler­i istifa ettiği, Anayasaya göre bakanlar da birer kamu görevlisi oldukları halde, atanmış bakanların istifa etmeden milletveki­li adayı olmaları; ve ellerindek­i devlet gücünü, kamu kurumların­ı seçim propaganda­sında kullanmala­rı bu seçimin oldubittil­erinden.

En önemlisi de yürütme, yasama ve yargı organların­ı bağlayan Anayasanın açık hükümlerin­e rağmen Ysk’nin Anayasaya açıkça aykırılığı ortada olarak iki kez “mazbata” verdiği Erdoğan’ın adaylığını “üçüncü kez” adaylığını keyfi olarak kabulüyle Anayasaya aykırı olarak dayatılmas­ı.

Ve Cumhurbaşk­anı’nın Erdoğan’ın “diplomasın­ın olmadığı” iddiaları açıklığa kavuşturul­amaması bir başka kadim tartışma konusu olarak ortada duruyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye