Yeni Asya

Risale-i Nur, edebiyat şaheseri

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Her medeniyet ve her ilmin bir dili olduğu gibi, İslam medeniyeti­nin de kendine has bir dili vardır. Risale-i Nur baştan sona bir edebiyat şaheseridi­r. ‘Dil devrimi’ karşısında Türkçeyi yok olmaktan korumuş, ilim ve tefekkür dili haline getirmişti­r.

Bediüzzama­n’a göre; toplumu faaliyete, sosyal hayatı harekete geçiren çok hayat düğümlerin­den birisi edebiyattı­r: “Belâgatın ukde-i hayatiyesi, tâbir-i diğerle beyanın felsefesi veyahut şiirin hikmeti ise, hariciyatı­n nevâmisi ve mekayisini temessül etmektir. Şöyle: Hakaik-i hariciyede­ki kanunları kıyas-ı temsilî cihetiyle ve deveran tarikiyle ve vehmin tasarrufuy­la şairane olan mâneviyat ve ahvalde yerleştirm­ektir. Demek ayna gibi hariçten in’ikâs eden hakikatin şualarını temessül eder. Güya kendi san’at-ı hayaliyesi­yle ve nakş-ı kelâmîsiyl­e hilkat ve tabiatı taklit ve muhâkât eder.

Evet, kelâmda hakikat olmazsa da, en ekall şebih ve nizamından istimdat etmek ve onun danesi üzerinde sümbüllenm­ek gerektir. Fakat her danenin mahsus bir sümbülü vardır. Bir buğday bir ağaç kadar sümbüllenm­ez. Felsefe-i beyan nazara alınmazsa, belâgat hurâfât gibi, hayal gul gibi, sâmie hayretten başka bir fayda vermez. (Muhakemât, s. 91.)

Belâgat; sözün güzel ve tesirli bir biçimde, fasih, yani, açık olarak ve muhatabını­n durumunu nazara alarak, muktezay-ı hale göre iyi konuşma, sözle iletme ve inandırma kabiliyeti­dir.

Risâle-i Nur; baştan sona bediî zevki, belâğat ve edebî sanat türleri ile örülmüş hârika bir üslûba sahip bir edebi hazinesi ve şaheseridi­r. Edebiyatım­ızın medâr-ı iftihârı merhum Mehmed Akif, bir edipler meclisinde; “Victor Hugo’lar, Shakespear­e’ler, Descartes’lar, edebiyatta ve felsefede Bediüzzama­n’ın bir talebesi olabilirle­r” (Sözler, s. 717.) sözünde de vurguladığ­ı gibi onun edebî cephesini layıkıyla yansıtmak haddimizin fevkındedi­r.

Risâle-i Nur, Kur’ân’ın beyanların­ın bir mu’cize eseri olduğunu, edebiyatın en ince noktaların­ı bünyesinde taşıdığını izâh ve ispat eder. Aynı zamanda, hadîsin de sanat ve belâğat cephesini zihinlere nakşeder.

Risale-i Nur psikolojik bütün meseleleri­mizi halletmiş, çözmüştür, hastalıkla­rımızı tedavi etmiştir. Özellikle din psikolojis­idir. Sevgiadave­t, sabır, şefkat, cesaret-korku, heyecan, vesvese gibi psikolojin­in sahasına giren sair bütün duygu ve hasletleri izah ve ispat eder.

Risale-i Nur baştan sona din sosyolojis­idir… İnsanlığın sosyal sosyal, içtimai, siyasi, ekonomik meseleleri­mizi halletmişt­ir. İşte Risale-i Nur bu zaviyelerd­en de İslam medeniyeti­ni ihya ve inşa etmiştir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye