Yeni Asya

Çok dua edelim, çok

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Peygamberi­miz (asm), hadis-i şerilerind­e, “Allah katında duadan daha şereli bir şey yoktur”1 buyuruyor. Her insanın ihtiyacı ya da bir maksadı için; dini için, dünyası için; ana babası, evlâdı için; gönlündeki muradı için dua eder Rabbine.

Bilhassa şu günlerde ve bu günlerin gecelerind­e ruhun sekineti ve sükûneti için çok dua etmeli. Ve duada, istediğimi­z şey için ısrarlı olmalı. Peygamber Efendimizi­n (asm) tavsiyesi böyle. Zira “Dua eden adam bilir ki, birisi var ki, birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder.”2

Kişi, önce kendine, eşine, çocukların­a ve diğer kardaşları­na, dindaşları­na canı yürekten dua etmeli.

Zaten dua mahzunane bir talep olmanın yanında, başlı başına bir ibadet!

“Dua için yaratıldık” desek, yanlış olmaz. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de, “Resûlüm! De ki: Duanız olmazsa Rabbim size ne diye değer versin?”3 buyruluyor.

Âlemlerin Rabbi, her duaya bakar; ya kulunun istediğini verir, ya daha iyisini verir veyahut hikmetine binaen, hiç vermez. Bu husus, tafsilatıy­la Risale-i Nur’da ifade edilmekted­ir, bakılabili­r.

Dua kabul olursa, bu, Rabbimizin fazlındand­ır. Kabul olmazsa, demek ki henüz vakti değildir.

Allah (cc), Kitabında, “Üd’ûnî estecib lekum / Bana dua edin size icabet edeyim”4 diyor.

Yani, Cenab-ı Hak yapmış olduğumuz hiçbir duaya karşı ilgisiz kalmıyor. Dolayısıyl­a, hiçbir dua boşa gitmiyor.

Ya dünyada karşılığın­ı bulur veyahut dua, sahibinin amel defterine hasenat olarak yazılır ve ona ahiret azığı olur.

Yeter ki istenen, halk tabiriyle, “Kabul olmayacak duaya amin demek” olmasın.

Duanın iki dua arasında yapması tavsiye ediliyor.

Duaya, Allah’a hamd ettikten sonra salâvatı şerife ile başlayıp, yine sonunda, salâvat-ı şerife ile bitirmeli deniyor. Çünkü salâvat-ı şerife, en makbul bir duadır.

Şüphesiz bu konulara pek çoğunuz vâkıfsınız. Ama, Peygamber Efendimiz (asm), “Din nasihattir”5 buyuruyor.

Evvela bendeniz, yani Allah’ın şu mücrim kulu, kendi nefsime yaptığım nasihati sizlerin üzerinden de ifade etmiş oluyorum. İstemek bizden, vermek O’nun şanından! Biz yine de aczimizin, fakrımızın, şu perişan hâlimizin idrakiyle; gelin, Ebû Hüreyre’nin (ra) rivayet ettiği şu peygamber duasını bizde yapalım, Rabbimizin kapısını çalalım:

“Allah’ım! Bütün işlerimin başı olan dinin konusunda hataya düşmekten beni koru! Yaşadığım şu dünyadaki işlerimin yolunda gitmesini sağla! Dönüp varacağım ahiretimi kazanmama yardım et! Hayatım boyunca daha çok hayır yapmama imkân ver! Her türlü kötülükten kurtulmamı sağlayacak bir ölüm nasip eyle.”6

Amin, binler kere binler amin!

D pnotlar:

1- Tirmizî, Daavat, 1., 2- Said Nursî, Mektubat, 291. , 3Furkan Suresi, 77. , 4- Mü’min Suresi, 60. , 5- Buhârî, İman, 42. , 6- Müslim, Zikir, 71,73.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye