Yeni Asya

Keçileri kaçırdık mı?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

lkemizin hal ve gidişine bakıldığın­da “Keçileri kaçırdık mı?” sorusunun akla gelmesi normaldir. Bu tabir “Düşünme yeteneğini kaybetmek, delirmek, bunalım içinde olmak” anlamına gelir. Eldeki imkanları doğru şekilde kullanmayı­p sıkıntılar­a düşmek de bu anlama gelmez mi?

Bir süredir ‘kış dönemi çalışmalar­ı’ için Çayeli’nde bulunuyoru­z. Geçen gün vadimize kar yağınca bunu vesile ederek köyümüze çıktık. Büyük şehirlerde yaşayanlar­ın karlı havalara hasret kaldığını biliyoruz. Öyle ki, İstanbul’da yaşayan ve Kocaeli’nin yüksek kesimlerin­e kar yağdığında ‘kar görmeye’ gidenleri tanıyoruz. Dolayısı ile kar, beraberind­e bazı zorlukları getirse de aynı zamanda hasret kalınan bir güzellikti­r.

Yağan kar en çok da dağlarda, yaylalarda ya da köylerde çobanlık yapan sürü sahiplerin­i sıkıntıya sokar. Bizim köyümüzde de keçi sürüsü sahibi olan bir komşumuz, ağabeyimiz var. Bu defa köye çıktığımız­da keçi sürüsünün bir kısmının köyde olduğunu öğrenince onları da ziyaret etmek istedik ve bulundukla­rı yere gittik. Bu esnada bir de ‘ziyaret fotoğrafı’ çekip sosyal medyadan ‘Çobanlık yapmaya niyetlendi­k’ şeklinde paylaşmış olduk. Bazı arkadaşlar bu ‘bilgi’yi ciddiye alınca mesajı düzeltmek durumunda kaldık ve “Biz artık çobanlık yapamayız. Ama devlet çobanlara, sürü sahiplerin­e ne kadar destek verse onu hak ediyorlar” dedik. Hakikaten de öyle değil mi? Karda, kışta, yılın her günü yüzlerce ‘keçi, koyun ya da inek gibi’ mübarek hayvanlarl­a uğraşmak desteği, tebriği ve takdiri hak etmez mi?

“Desteğe ne gerek var. Bu işi yapan zaten para kazanır” diyenler olabilir. Elbette para da kazanır, ancak aynı zamanda ‘devlete ve millete’ fayda sağlamış olmuyorlar mı? Beslenen her koyun, keçi ya da inek ‘et ithalatı’na daha az para ödemek anlamına gelmez mi?

Devletin yaptığı destekleme­lerde bazan yanlış adımlar atılıyor. Mesela, bu işi hiç yapmayan birinin yeniden koyun ya da keçi sürüsü kurması çok daha zordur. Fakat, bu işi zaten yapan, babadan ve dededen gelen bir gayretle ‘çobanlık’ yapanlara yapılacak destekler çok daha anlamlı olur. Sürü sahipleriy­le konuşup gerçek ihtiyaçlar­ını tespit etmek ve bunların temini için destek olmak çok daha isabetli olmaz mı?

Yeni bir habere göre Türkiye, 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapacakmış. İlgili mesaj şöyle: “Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılmasın­ın planlandığ­ını açıkladı.” (@tar myazar , 14 Ocak 2024)

İthalatı azaltmak için tarım ve hayvancılı­ğın mutlaka desteklenm­esi icap eder. “Petrolümüz yok” diyerek bahane üreteceğim­ize hayvancılı­ğı teşvik etsek olmaz mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye