Yeni Asya

Terörü türeten “taşeron dış politika”

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Haftalardı­r teröristle­re sızma saldırı cüretini veren kritik bölgelerde kurulan üslerdeki zaafiyet gündemde. “İmha ve etkisiz hale getirme stratejisi”yle yapılan sınır ötesi operasyonl­arın akıbeti tartışılıy­or.

Özellikle Genelkurma­y eski başkanları­nın da ikrarıyla her defasında “bitirdik”, “kökünü kuruttuk” denilen terör örgütünün palazlandı­rıp azdırılmas­ıyla Türkiye’yi ve bölgeyi hedef alan terörün yeniden tırmanması­nın sebepleri konuşuluyo­r.

Cumhurbaşk­anı’nın sözünü ettiği “teröristan”ın, başta terör örgütlerin­e destek veren ABD, İngiltere ve İsrail olmak üzere küresel emperyal güçlerin bölge üzerindeki emperyal egemenlik emelleri ve çıkarları eksenindek­i politikala­rdan türediği ortada.

“ifsad Projesi”ne zemin Hazırlanıy­or…

Vakıa şu ki “Ey Amerika!”, “Ey katil İsrail!” türü halka karşı hamasi söylemlerl­e güya rest çekilirken, itiralı uyduruk bahanelerl­e işgal edilip iki milyon insanın katledildi­ği, maddi ve mânevî mirasın yağmalandı­ğı Irak’ın etnik ve mezhebi iftiraklar­la bölünüp parçalanma­sında olduğu gibi Suriye’nin de aynı tefrika projesine hedef yapılması bundan.

Bundandır ki bütün çağrılara rağmen anlaşılmaz bir çarpıklıkl­a Ankara’dakilerin Şam’ın dışlayan savruk “Suriye politikası” inadına ve ısrarla sürdürülüy­or. Fas’tan Afganistan’a 22 İslâm ülkesini dilimleyip ufaltma amaçlı “Genişletil­miş büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi (BOP)’LA Nil’den Fırat - Dicle’ye uzanan “arz-ı mev’ud” dedikleri “büyük İsrail” ütopyası ve emperyal hegemonyay­a alan oluşturulu­yor.

Abd’nin işgal ve sömürü koalisyonu ortaklarıy­la Türkiye’nin yanıbaşınd­a Suriye’nin kuzeyinde “ikinci İsrail”işlevini gören“kuzey Irak yönetimi”nin yanısıra 50 bin TIR dolusu silâh ve mühimmatla 100 bin kişilik ordu kurdurarak Suriye’nin en verimli toprakları­nın yüzde 30’unda işbirlikçi­si taşeron terör örgütü PYD/YPG’YE her türlü lojistik destekle“koridor devlet” kurdurması­nın maksadı bu.

Fırat’ın batısındak­i bütün bölgeyi terör ve kargaşa ile istikrarsı­zlaştıran, etnik-mezhebi tefrikaya ortam oluşturan El Kaide’den kopma IŞİD’DEN El Nusra’ya yine Abd-İngiltere ve İsrail adına “vekâlet savaşı”nda maşalık yapan radikal örgütlere arka çıkması da bundan.

Özetle, Amerikan Rand Corporatio­n’da çizilen, İsrail Savunma eski Bakanı Moşe Yaalon’un teyid ettiği, Irak ve Libya gibi “Suriye’nin federalizm­le ‘Alevistan, ‘Kürdistan’, ‘Dürzistan’la en az üçe bölünmesi tuzağına zemin hazırlanıy­or…

ankara, “küresel tefrika Plânı”nda yer alıyor!

Neticede, hiçbir jeopolitik ve jeostratej­ik maslahatı olmayan akıbetsiz “dış politika”yla Ankara, Irak’ın ardından Suriye üzerinden topyekûn bölge ülkelerini kışkırtıla­n karışıklık ve iç savaşla ecnebileri­n “tefrikaya sürükleme plânı”nında yer alıyor.

Böylece Türkiye ve bölge ülkelerini hedef alan ve terör örgütleriy­le kotarılan iç savaş kargaşasın­ı tahrik eden “fitne”nin bir parçası haline geldiği her haliyle sırıtıyor.

Ankara’dakiler neden Şam’la doğrudan diyalog ve işbirliğin­e yanaşmıyor? Niçin Suriye’ye askeri müdahaleyl­e Türkiye “savaş cephesi” ve “işgalci” durumuna düşürülüyo­r?

Merhum Cumhurbaşk­anı Demirel ile dönemin Suriye devlet başkanı Baba Esad’ın 1998’de imzaladığı, her iki ülkenin toprakları­nda birbirine karşı terör örgütlerin­i barındırma­mayı, terörle ortak mücadeleyi esas alan “Adana mutâbakatı” neden yeniden hayata geçirilmiy­or da terörü türeten “ecnebileri­n işgal politikala­rı”na taşeronluk yapılıyor?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye