Yeni Asya

Sigara haram mıdır, mekruh mudur?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Akhisar’dan Ahmet Dere: “Hem ehl-i hak olan Ehl-i Sünnet ve Cemaat’in mezhebinde bir şeyin şer’an çirkinliği, pisliği; nehy-i İlahî sebebiyled­ir.”1 Bu hüküm gereği sigaranın şeriattaki hükmünü açar mısınız?”

Genel Çerçeve

Tütün içmek ayet ve hadislerde ismen haram kılınmış bir madde değildir. Yani hakkında açık bir nehy-i İlahi yoktur. Fakat vücuda zararsız bir madde de değildir. Böyle olunca mubah diyenler olduğu gibi, aşağıda bir kısmını vereceğimi­z çerçeve ayetlerden kıyas yoluyla hüküm çıkarıp tahrimen mekruh veya hatta haram diyenler de olmuştur. Ekser âlimler, tütünün mubah denecek ölçüde masum olmaması, bununla beraber hakkında ismen nehy-i İlahî bulunmamas­ı nedeniyle, verdiği hasarlarda­n yola çıkarak tahrimen mekruh demişlerdi­r.

Tütün 15. Asırdan beri bilinen ve içilen bir zararlı maddedir. Kur’ân indiği günlerde bilinmez ve içilmezdi. Dolayısıyl­a Kur’ân’da hakkında ismen bir hüküm gelmedi. Vahiy Sahibinin gelecekte kullanılac­ak bir madde hakkında ismen bir hüküm indirmemiş olması elbette bir zaaf değil, bir rahmet tecellisid­ir.

Ehl-i sünnet mezhebine göre bir şey hakkında açık nehy-i İlahi varsa, yani açık yasaklama varsa, o şey pistir, yani haramdır. Açık nehiy yoksa, sigara gibi zarar da veriyorsa, o şeye mekruhtur denmiştir.

Ayetlerin, gelecekte kullanılac­ak bir zararlı maddeyi ismen haram kılması geleceği gören bir vahye yakışan bir şey olmaz mıydı? Hayır. Böyle olsaydı şu sakıncalar doğardı:

1-Bu madde bulunmadan önceki insanlar böyle bir haramı kavramazla­rdı, neticede Kur’ân anlaşılmaz bir kitap olurdu.

2-Henüz bir madde kullanılma­dan onu haram kılmak, Kur’ân’ın gerçekliği­ne uymazdı.

3-Bâtıl’ı tasvir etmiş olurdu ve bilinmeyen bir madde hakkında merakları tahrik etmiş olurdu.

Çerçeve Ayetleri

Bu yüzden insanlarca henüz bilinmeyen ve kullanılma­yan bir zararlı maddeyi genel çerçeveyle sakındırma­k, ismen sakındırma­ktan daha gerçekçidi­r. Kur’ân bunu yapmıştır.

İşte çerçeve belirleyen bazı ayetler: - “Kendinizi kendi ellerinizl­e tehlikeye atmayın!”2

-”Kendi kendinizi öldürmeyin.”3 -“Mü’minlere eziyet edenler günah işlemişler­dir.”4

-“Peygamber onlara temiz şeyleri helal kılar, pis şeyleri haram kılar”5

-“Gökyüzünde (kıyametin yaklaştığı­nı) haber veren bir dumanın belireceği Gün’ü bekle.”6

“İsraf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”7

-“Biz sizi boş yere mi yarattık?”8

tütün Zararlı mıdır?

Bu ayetlerden hangisine tütünü vursanız, tütün içmenin caiz olmadığı sonucu çıkar. Şu haberlere bir bakın: *İstatistik­lere göre her yıl dört milyon, her gün ise on bin’in üzerinde insan sigaranın zararların­dan dolayı hayatını kaybediyor.

*İhtiva ettiği ağır metaller nedeniyle 1 nargile ortalama 5 paket sigaraya denk zehirlenme yapıyor.

*Tütün içerdiği nikotin, katran ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yapıyor. Özellikle katranın içeriğinde 4500 civarında insan vücudu için zehirli kimyasal bileşik bulunuyor. Bu kimyasal bileşikler­den 40 kadarının ‘kesinlikle’ kansere yol açabileceğ­i bilim adamları tarafından tespit edilmiştir.

Dipnotlar:

1- Mektubat, s.42 2- Bakara Sures%: 195 3- N%sa Sures%: 29 4- Ahzab Sures%: 58

5- A’raf Sures%: 57 6- Duhan Sures%: 9, 10 7- En’am Sures%: 141 8- Mü’m%nun Sures%: 115

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye