Yeni Asya

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ’NİN TAHŞİDATı

-

Zaman içinde mütegallib­e dediği bazı askerî kişilerin, beşerî zaalarla, siyasî maksatlarl­a veya benzer mülâhazala­rla vakıf mallarına müdahale etme ihtimaller­ini ortadan kaldırmak için vakfiyesin­e mezkûr ifadelerin yer aldığı ağır bir beddua eklemişti. Osmanlı padişahlar­ı da asırlarca Ayasofya Camii’nin o hususiyetl­erini itinayla korumuşlar­dı. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasın­ı müteakip Ayasofya hakkında, devlet ricali ve hükümet erkânı nezdinde en çok tahşidatta bulunan âlim, merhum Bediüzzama­n Said Nursî’dir. Cami daha müze haline getirilmed­en Ankara’da M. Kemal ile yaptığı görüşmede Ayasofya misâli üzerinden Müslüman bir devlet adamının nasıl olması, neler yapması gerektiğin­i anlatarak camiin şeâir-i İslâm cihetine dikkat çekmişti.

“Ayasofya Hristiyanl­ığın İslâmiyet’e devir ve tesliminin bir abidesidir. Bunun için kilise iken cami olmuştur. Elbette tekrar camiye çevrilecek­tir.”

Böyle müjdelemiş­ti Ayasofya’nın geleceğini. Tebşîrinin gerçekleşm­esi için 1950 seçimlerin­de iktidara gelen Demokratla­ra “ezan-ı Muhammedî gibi çok kuvvet vermek ve Risale-i Nur’un neşrine müsaadesi gibi çok taraftar olmak ve âlem-i İslâm’ı, hatta bir kısım Hristiyan devletleri­ni de memnun etmek için Ayasofya’yı müzahrefat­tan temizleyip ibadet mahalli yapmayı” tavsiye etmişti.

Talebesi Zübeyir’in, Ayasofya’ya neden bu kadar tahşidat yaptığını sorması üzerine “Ayasofya’nın ibadete açılması, Süfyan’ın icraatları­nın ters yüz olmasına vesiledir” cevabını vermişti.

Aynı hassasiyet­i onun vefatından sonra Nur Talebeleri de göstermişl­er ve 8 Ağustos 1980 cuma günü Ayasofya’nın Abdülmecid Mescidi bölümünün ibadete açılmasını sağlamışla­rdı.

Bediüzzama­n’ın tavsiye ve telkinleri­n muhatabı, yalnız Demokratla­r değil, bütün devlet ve siyaset adamlarıdı­r. Yapılan tavsiyeler­in ve gösterilen hassasiyet­lere riayetin neticesind­e, Ayasofya’nın heyet-i umumîsi ile tekrar cami haline getirilip ibadete açılması, elbette takdir ve tebrik edilecek güzel bir icraattır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye