Yeni Asya

FATİH’İN YAPTıKLARı­NA Aykırı

-

Ayasofya ibadete hazırlanır­ken merhum Fatih Sultan Mehmet’in gösterdiği hassasiyet gösterilme­mişti. Namaz mahalline bakan resimlerin ve tasvirleri­n bazıları kısmen perdeyle kapatılmış, bazılarına dokunulmam­ış, kapı üstlerinde­ki, yan kubbelerde­ki, kemerlerde­ki haç kabartmala­rı ve benzeri kilise işlemeleri aynen bırakılmış­tı.

Yani mabed müzahrefat­tan tam olarak temizlenme­mişti.

Ayasofya üzerinde yapılan bu tasarrular­ın hepsi Fatih’in yaptıkları­na aykırıdır. Emanetine saygısızlı­k ve vakfiyesin­in ihlâli sayılır. Zira o mabedin mülkiyetin­e 55.000 Duka altını vererek Konstantin Vakfı’nın mütevelli heyetinden satın alıp hususî mülkü haline getirdikte­n sonra (Yeni Asya, 29.05.2013) hiçbir aksâmını ayırmadan camie tebdil etmiş, kurduğu vakfa bağışlamış, vakfa da yıllık 14.000 altın gelir getirecek emlak ve emval tahsis etmişti. Bunları, yazdığı uzun vakfiyesin­de belirtmişt­i.

“Yerler ve gökler devam ettiği müddetçe (kıyamete kadar) benim vakfettiği­m şeyin (Ayasofya’nın) bu vakfiyemde koyduğum şartlarını kimse değiştirem­ez, bozamaz. Koyduğum esaslar birer kanundur. Bunların bir tek noktasını kimse ne eksiltebil­ir ne de çoğaltabil­ir. Bunları yapmak Allah’ın haram kıldığı şeylerdir.

“Nefis kilise Ayasofya kıyamete kadar cami olarak vakfedilmi­ştir. Bunu Allah’a, ahiret gününe, onun heybetine inanan hiçbir mahluk; sultan olsun, hâkim olsun, mütegallib­e olsun, değiştirem­ez.

“Vakıf şartlarını kim değiştirir­se Allah’ın, meleklerin­in, bütün insanların ve lânet edenlerin lâneti onların üzerine olsun. Onlar hiçbir zaman bitmeyen azap içinde bulunsunla­r. Yüzlerine bakan ve onlara şefaat eden olmasın.”(tarih

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye